Френските 'жълти жилетки' отново на протест, насочиха недоволството си към медиите

OFFNews 29 декември 2018 в 20:01 1681 0

Снимка Франс прес, архив

Френски "жълти жилетки", недоволните от социалната и данъчната политика на президента Еманюел Макрон, се събраха на седми поред съботен протест, който този път бе значително по-малоброен.

Движението, започнало преди месец и половина, отслабна значително в последните две седмици. По данни на правителството миналата събота в протестите са се включили към 38 600 души, докато седмица по-рано те бяха 66 000, а в първия ден на демонстрации - на 17 ноември - 282 000 души, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Много от протестиращите обаче смятат, че намаляването на броя на демонстрантите се дължи на коледните и новогодишните празници и прогнозират нови многолюдни протести през януари. 

Мирни протестни прояви днес имаше от Марсилия на Средиземно море през Албервил в Алпите до Руан в Нормандия. Десетки протестиращи опитаха да образуват шествие по парижкия булевард "Шан-з-Елизе", но бяха мирно отклонявани от силите на реда. 

Участниците в днешните протести насочиха гнева си срещу медиите. Няколкостотин демонстранти преминаха в шествие през централите на водещи френски телевизии. Протестиращите, някои от които скандираха "Журналисти - колаборационисти!", минаха край централните офиси на телевизионната мрежа Бе Еф Ем и държавната "Франс Телевизион". Те казаха, че смятат да посетят и други телевизии.

Според радио "Франс енфо" близо до студиата на Бе Еф Ем е имало сблъсъци между демонстранти и полиция.
Някои "жълти жилетки" обвиняват водещите медии, че отразяват благоприятно управлението на президента Макрон и едрия бизнес и пренебрегват протестите, въпреки че те са основната тема във Франция от 17 ноември насам.

Нови демонстрации се очакват на "Шан-з-Елизе и в новогодишната нощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови