Франция се готви за нов голям протест на "жълтите жилетки"

OFFNews 08 декември 2018 в 10:33 1903 0

Снимка AFP

Франция се готви за нов голям антиправителствен протест на "жълтите жилетки". 

Редица туристически обекти в Париж, сред които Лувърът, Айфеловата кула, "Орсе", "Гран" и "Пти пале", операта на Бастилията, кралският дворец, ще бъдат затворени днес заради опасения от улично насилие по време на демонстрациите.

Полицията призова магазините и ресторантите по "Шанз-Елизе" да бъдат затворени.

Близо 90 000 полицаи ще се грижат за сигурността в цяла Франция. В столицата пък ще има 8000 служители и бронирана техника. 

Определени са и 14 рискови зони, които ще бъдат прочистени от строителни материали и строителна техника, които протестиращите биха могли да използват като импровизирани оръжия срещу полицията.

Отменени са няколко мача от националния шампионат по футбол, както и фестивал на електронната музика. Затворени ще останат редица театри.

При големия протест миналата седмица бяха ранени над 130 души, а над 400 бяха арестувани. 

Преди дни френското правителство обяви, че се отказва от увеличението на данъка върху горивата, което бе първоначалната причина за протестите. След това недоволството обаче се насочи срещу цялостната политика на кабинета на премиера Едуар Филип и президента Еманюел Макрон.

Късно снощи представители на протестиращите разговаряха с премиера Едуар Филип. 

"Премиерът съзнава сериозността на ситуацията. Той ни изслуша и обеща да предаде нашите искания на президента на Републиката. Надявам се, че той ще говори на народа на Франция като баща, с обич и уважение, и че ще вземе силни решения", заяви на излизане Кристоф Шалансон, говорител на движението, цитиран от АП и БТА.

По думите на Шалансон пред репортерите делегацията на протестиращите е поискала мерки за подобряване на заплащането на работещите и на покупателната способност на французите.

"Премиерът ни чу, сега чакаме президента да говори", каза Жаклин Моро, друга участничка в срещата.

Макрон, който запази мълчание пред цялата седмица, даде да се разбере, че няма да говори за кризата преди началото на следващата седмица. Изненадващо снощи президентът посети парижко предградие, за да се срещне с мобилизирани жандармеристи, които ще пазят реда на "Шанз-елизе" днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови