Франция няма да признае Република Нагорни Карабах

OFFNews 27 ноември 2020 в 09:40 2059 0

Снимка архив

Френското правителство няма да признае самопровъзгласената Република Нагорни Карабах, става ясно от декларация на френското външно министерство, предава БТА.

Решението на правителството идва два дни след резолюцията на френския сенат, който призова за признаването на Република Нагорни Карабах. Сенатът призова и за подновяването на преговорите за трайно решаване на конфликта.

Френското правителство обаче отхвърли резолюцията с аргумента: "Наше задължение като съпредседател на Минската група на ОССЕ е да работим за уреждането на нагорнокарабахския конфликт чрез преговори, включително и по въпроса за бъдещия статут на Нагорни Карабах Изходът от тези преговори не може да бъде определен предварително и едностранно."

Припомняме, че след последното мирно споразумение Азербайджан ще запази териториите, които спечели по време на боевете, като арменците трябва да напуснат домовете си в срок от няколко седмици.

Нагорни Карабах попада в територията на Азербайджан, но преобладаващата част от населението са етнически арменци. Това определя и реакциите на двете страни - премиерът на Армения Никол Пашинян определи резолюцията като историческо решение, а азербайджанското външно министерство я нарече провокация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!