Франко няма да бъде погребан в светинята Алмудена! Правителството на Испания готово да спре със закон семейството на диктатора

Василена Иванова 06 ноември 2018 в 16:30 2705 0

Снимка Ройтерс

Правителството на Испания е категорично решено да спре опита на семейството на Франсиско Франко да погребе диктатора в емблематичната катедрала "Света Богородица от Алмудена" в центъра на Мадрид. То е готово дори да промени закон, само и само останките на отговорния за смъртта на десетки хиляди хора диктатор да не бъдат поставени в криптата, редом до тези на единствената му дъщеря Мария дел Кармен, пише El Pais.

Те да бъдат на скрити на дискретно място, както е в Италия или Португалия, настоява вицепремиерът Кармен Калво. Тя увери, че "ще използва всички механизми" за достойно погребение, но без възвеличаване. Калво потвърди, че семейството на Франко няма да повлияе на решението на правителството.

Предисторията

През септември испанският Конгрес одобри ексхумирането на останките от Долината на падналите (мавзолея на жертвите от гражданската война от 1936 до 1939 г., довела Франко на власт). Семейството настоя за погребение в мадридската катедрала.

Избухнаха протести. В края на октомври хиляди хора скандираха "Престъпниците трябва да останат вън от катедралата!" пред Алмудена. Мнозина бяха членове на семейства на опоненти на Франко, които са били убити или затворени по време на 40-годишното му управление.

Правителството реши да използва всички възможни механизми, за да осуети изпълнението на искането на семейството на Франко. Но се оказа, че има пречка и тя е в сегашния закон.

"Изглеждаше, че ще можем да предотвратим погребването на останките (в катедралата - бел. ред.) със сегашния закон за историческото наследство, но ще е нужно да направим промени, а това ще отнеме време", посочи вицепремиерът Калво.

Три дни след заседанието на правителството, на което въпросът бе поставен, изпълнителната власт се зае със задачата да попречи на погребването на Франко в катедралата. И не само това: предвижда се в проекта за изменението на закона да бъдат включени по-строги санкции срещу възвеличаването на образа на диктатора. Това да не може да се случва на обществени места, предвижда испанският законодател.

Социалистите настояват за изричен текст, според който останките на Франко не могат да бъдат погребани на обществено достъпно място, включително в катедралата. Това би популяризирало франкизма, изтъкват те. Ако това не е достатъчно, те ще глобяват собствениците на сгради на обществени места, ако си позволят да популяризират франкизма. Става въпрос не само за глоби, а и за затварянето на обществени пространства, използвани с тази цел.

Испанското правителство прогнозира, че решаването на въпроса ще отнеме време, поне до края на годината, тъй като трудностите са повече от очакваното и властите трябва да се адаптират в движение. И все пак са оптимисти, защото имат достатъчно добра парламентарна подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови