Финансовите лидери от Г-20 се споразумяха за дългов мораториум за най-бедните държави

OFFNews 15 април 2020 в 19:05 1491 0

Финансовите лидери от групата Г-20 на най-развитите икономики заявиха днес, че са се споразумели за координиран подход за спиране на плащанията по обслужване на дълга от страна на най-бедните държави в света, съобщава Ройтерс, цитиран от БНР.

Временният дългов мораториум ще започне от 1 май и ще продължи до края на годината.

Решението за спиране както на плащанията по главницата, така и на лихвени плащания, засяга всички държави от Международната асоциация за развитие (IDA), които сега обслужват задължения към Международния валутен фонд и Световната банка, както и всички най-слабо развити страни, според Организацията на обединените нации, които също понастоящем обслужват задължения към МВФ и Световната банка.

Този ход е част от усилията за стимулиране на глобалната икономика на фона на пандемията от коронавирус, която тласка световната икономика към най-дълбоката рецесия след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

"Споразумяхме се за координиран подход с общ план за сроковете, предоставящ ключови характеристики за тази инициатива за спиране на обслужването на дълга, което също така е съгласувано и с Парижкия клуб“, се казва в съвместно изявление на Г-20.

Те призоваха частните кредитори да участват в инициативата "при равностойно условия".

Управляващият директор на Кристалина Георгиева и шефът на Световната банка Дейвид Малпас похвалиха предварителното ново споразумение на Г-20 за облекчаване на дълга, чрез което се спират временно двустранните плащания по обслужване на дълга от най-бедните страни.

На този етап договореният мораториум на дълга ще продължи до края на годината, но кредиторите ще обмислят евентуалното му удължаване през 2021 г., заявиха от Г-20.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови