Финансовият измамник Бърни Мадоф почина в затвора

OFFNews 14 април 2021 в 20:44 3787 0

Снимка Wikipedia

Бърнард Мадоф - един от най-големите финансови измамници в американската история, е починал в затвора в Северна Каролина, където излежаваше присъдата си от 150 години, съобщи Бюрото по затворите на САЩ, цитирано от Би Би Си.

Бърнард Лори беше финансист от Уолстрийт. През 2008 г. той беше арестуван по обвинение, че почти 20 години е управлявал Понци схема, при която е заблуждавал инвеститорите, че търгува с ценни книжа в Европа, а реално е прехвърлял набраните средства към свои сметки. 

През 2009 г. той се призна за виновен. Над 3 млн. души по цял свят са пострадали от многомилиардната финансова измама на Мадоф. Размерът на неправомерно придобитите средства надхвърля 64 млрд. долара.

През годините управляваните от него компании са били обект на десетки проверки заради големите си приходи. Световната финансова криза обаче разкри измамата на Мадоф, защото десетки инвеститори са се опитали да изтеглят около 7 млрд. долара, които обаче се оказало, че липсват. 

През 2020 г. адвокатът му поиска той да бъде предсрочно освободен, защото заболяването му е било в напреднала фаза и не му оставали повече от 18 месеца живот. Мадоф твърдеше, че се разкайва за престъпленията си.

Искането обаче не беше уважено от съда и той почина на 82 години във медицински център в Бътнър. 

"Бърни до смъртта си живееше с вина и угризения за престъпленията си", заяви адвокатът му Брандън Сампъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови