Financial Times: Китайски правителствени организации помагат на Русия да купува военни стоки

Рени Петрова 02 юни 2024 в 15:16 3751 0

Дронове, използвани във войната в Украйна

Снимка rbc.ua

Дронове в Украйна

Въпреки че Китай не продава оръжия на Русия, китайските правителствени организации помагат на руснаците да купуват високотехнологично оборудване, което се използва за военни цели на фронта в Украйна, пише Financial Times.

Организация, наречена Асоциация за насърчаване на търговията на провинция Гуангдонг с Русия, помага на руски клиенти да купуват граждански и военни стоки. Наскоро организацията публикува съобщение в китайската социална мрежа WeChat за закупуване на оборудване за безпилотни летателни апарати от чуждестранни предприятия.

Купувачите са се нуждаели от "генератори на заглушители, детектори за дронове (търговски марки BorisTone, Assel Labs, Bulat) или други подобни технологични решения, заглушители на UAV, заглушители на комуникационни честоти".

Financial Times пише още, че купувачите са искали местен еквивалент на детекторите за дронове Bulat, които са разработени от петербургската компания 3mx. 3mx заяви, че тези детектори са били използвани "на фронтовата линия" по време на нахлуването на Русия в Украйна.

Според описанието на акаунта в WeChat, "Асоциацията за насърчаване на търговията на провинция Гуандун с Русия" е създадена под ръководството на Министерството на търговията на провинция Гуандун миналата година. Журналистите подчертават, че провинция Гуандун е центърът на високотехнологичното производство в Китай. Много добре известни компании са базирани там, включително DJI, най-големият световен производител на дронове.

Мисията на асоциацията е да координира бизнеса с Руската федерация, да съдейства за установяване на контакти с руски купувачи, да тълкува икономически и търговски политики и да предоставя правни съвети, свързани с Русия.

Съобщението за покупка е публикувано на 22 май и впоследствие изтрито. Говорител на асоциацията каза пред Financial Times, че рекламата е "някаква грешка, която е премахнат. По думите му всъщност руските купувачи търсят "детски играчки", въпреки че рекламата включва подробни описания на оборудването за откриване на дронове.

Пекин многократно е заявявал официално, че не доставя оръжия на Русия и че е установил контрол върху износа на широка гама от стоки, свързани с технологиите за дрон.

В същото време китайските стоки с "двойна употреба" значително помагат на руската военна машина. Пекин всъщност не доставя на руснаците оръжия, но изпраща огромно количество стоки, които Русия използва за снабдяване на своята армия.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови