ЕС включи в черния списък Готвача на Путин и медийната му компания РИА ФАН

В Брюксел са царе на абсурда, коментира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова

OFFNews 13 април 2023 в 19:01 2075 0

Пригожин
Готвача на Путин.

Европейският съюз наложи санкции на две организации на Евгений Пригожин днес. Това са частната военна кампания "Вагнер" и медийната компания РИА ФАН.

"ЧВК "Вагнер" ръководи нападенията срещу украинските градове Соледар и Бахмут през януари 2023 г. и активно участва в агресивната война на Русия срещу Украйна", се казва в решението на ЕС.

Според Брюксел "вагнеровците" са отговорни за подкрепа на действия, насочени към подкопаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

В списъка със санкции попадна и друга компания на "готвача на Путин" - РИА ФАН (Федерална информационна агенция), която извършва пропагандна дейност и се занимава с дезинформация.

"РИА ФАН" е част от руската медийна организация "Патриот Медиа Груп", чийто управителен съвет се оглавява от Евгений Пригожин. РИА ФАН се занимава с проправителствена пропаганда и дезинформация за агресивната война на Русия срещу Украйна", се казва в документа.

На 26 януари Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу ЧВК "Вагнер" и редица руски служители, свързани с частната военна компания.

Вашингтон призна частната армия на Пригожин за международна престъпна организация и наложи санкции на ключови лица и структури, свързани с наемниците.

Не е нужно да се припомня незаконността на тези мерки, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова по повод включването на Федералната информационна агенция и ЧВК "Вагнер" в "черния списък" на Европейския съюз.

От медийната компания на Пригожин са потърсили гласа на Лавров за коментар.

"Добре дошли! Това, което трябва да се отбележи, наистина е смешно - година след началото на "специалната военна операция", включването на 4 региона в състава на Русия и участието в ожесточени сражения, ЧВК "Вагнер" най-накрая беше включена в санкционния списък на ЕС с формулировката "за заплаха за териториалната цялост на Украйна", а по отношение на мен, дипломата, Брюксел наложи санкции още преди да започне "специалната военна операция" с формулировката "за насърчаване на разполагането на руски войски в Украйна". В Брюксел са царе на абсурда", отбелязва Захарова.

По-рано Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер", коментира новите санкции на ЕС срещу "Вагнер" и Федералната информационна агенция. Бизнесменът иронично отбеляза, че не е чувал за "черния списък", но знае за съществуването на "черни отличителни знаци" при пиратите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика