ЕС стартира военноморската си мисия за сигурност в Червено море

OFFNews 19 февруари 2024 в 15:49 697 0

Червено море

Снимка GettyImages

Европейският съюз стартира днес черноморската си мисия в Червено море. Тя ще носи името Аспидес (от гръцки "щит"). Мисията има за цел да възстанови морската сигурност и да защитава корабоплаването в Червено море и в Персийския залив, където хутите атакуват международни търговски кораби от началото на войната между Израел и "Хамас".

В рамките на отбранителния си мандат мисията ще придружава плавателни съдове и ще ги защитава срещу възможни атаки от множество домейни в морето. Щабът на мисията ще бъде в Лариса, Гърция.

На 10 януари 2024 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която осъжда нападенията на хутите срещу търговски кораби и подчертава значението на упражняването на навигационните права и свободи на корабите на всички държави в Червено море, включително за търговските кораби, преминаващи през протока Бааб ал Мандаб.

Днес британската компания за морска сигурност "Амбри" съобщи, че гръцки кораб за насипни товари е бил атакуван с две ракети при два отделни инцидента в протока Баб ел Мандеб. Корабът е плавал под флага на Маршаловите острови. Атаката е станала в зоната на действие на йеменските бунтовници хути. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика