ЕС се опитва да постигне съгласие за прекратяване на огъня в Судан, за да изтегли гражданите си

OFFNews 21 април 2023 в 21:11 1395 0

ЕС

Снимка Архив

ЕС се опитва да изтегли гражданите си по суша.

Европейският съюз активизира контактите си, за да постигне прекратяване на огъня в Судан и да може да евакуира по суша около 1500 свои граждани, блокирани от сраженията в столицата Хартум, съобщи висш европейски представител, цитиран от Франс прес и БТА.

"Евакуацията няма да може да се извърши през летището, което е затворено, а по суша. За осъществяването на такава операция ни е необходимо тридневно прекратяване на огъня", каза той.

Източникът добави, че засега не са налице нужните условия за такава операция, но ще има готовност за нея, когато настъпи подходящият момент. Според него операцията се координира от Франция и Гърция.

Положението в Судан ще бъде обсъдено на среща на външните министри на ЕС в Люксембург в понеделник.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел засилва контактите си с лидерите на страните от района. Той се срещна с генералния секретар на Арабската лига и с египетския външен министър.

Интензивни боеве се водиха тази седмица между редовната армия на генерал Абдел Фатах Бурхан, фактическият лидер на Судан след преврата през 2021 г., и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) на генерал Мохамед Хамдан Дагало.

ЕС, както и седем страни от съюза - Франция, Германия, Италия, Испания, Нидерландия, Гърция и Чехия - имат представителства в суданската столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови