ЕС може да наложи санкции на дъщерите на Путин

OFFNews 06 април 2022 в 10:00 2169 0

Снимка АП/БТА

Владимир Путин

Европейският съюз обсъжда налагане на санкции на дъщери на руския президент Владимир Путин от брака му с Людмила Путина, съобщават "Уолстрийт джърнал" и сп. "Тайм", като цитират неназовани източници.

Предложеният списък, който все още трябва да бъде одобрен от европейските правителства и може да се промени преди това, включва и десетки други лица, включително политически фигури, магнати и членове на техните семейства, както и няколко пропагандисти, пише "Тайм".

Налагането на санкции на дъщерите на Путин, Катерина и Мария, е до голяма степен символичен ход, тъй като не е ясно дали те имат значителни активи извън Русия, но има за цел да привлече вниманието на президента. Животът на дъщерите на руския лидер му е забулен в тайна, те имат различни момински имена, а Кремъл никога не е потвърждавал имената им и не е публикувал техни снимки като възрастни.

През 2015 г. Путин разкри някои подробности за дъщерите си, включително че и двете жени са завършили руски университети и говорят няколко езика.

Мария Воронцова, по-голямата му дъщеря, е съсобственик на компанията Nomenko, която участва в руския проект за предимно частни инвестиции в здравеопазването, твърдят запознати. Катерина Тихонова ръководи институт за изкуствен интелект към Московския държавен университет.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е коментирал пред "Тайм" в текстово съобщение, че не е запознат с предложението и ще изчака да види какво ще бъде публикувано официално.

ЕС също така планира да се насочи към повече от дузина субекти от отбранителния сектор и четири банки, които са били отрязани от глобалната система за разплащания SWIFT, но все още не са били напълно санкционирани, включително ПАО "ВТБ Банк". 

Пакетът от санкции трябва да бъде одобрен от всички 27 държави-членки на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!