ЕС и САЩ раздвоени за резултата от санкциите срещу Русия

OFFNews 30 юли 2014 в 17:37 3633 4

До какъв резултат ще доведат санкциите срещу Русия и ще окажат ли те влияние върху световната икономика - на тези въпроси се опитват да отговорят както представители на страни членки на ЕС, така и американското правителство. 

Санкциите срещу Русия и възможното започване на търговска война между Европейския съюз и Русия може да доведе до спускането на нова „Желязна завеса“, предупреди чешкото правителство, цитирано от Reuters.

В същото време „Файненшъл таймс“ написа, че от санкциите ще пострада както Русия, така и ЕС, но те няма да нанесат съкрушителен удар върху Русия.

ЕС и САЩ вече са приели всички възможни санкции срещу Москва. Тези санкции могат да предизвикат бягство на капиталите, отслабване на рублата, намаляване на вътрешните инвестиции. Освен това най-големите руски банки могат да се окажат без външни кредитни потоци и капиталови притоци, коментира изданието.

Ако кризата в Украйна до момента, в който подкрепата за банките се окаже твърде тежка за руската държава, ще стане много лошо за икономиката на ЕС, темповете на растеж ще спаднат. А най-силно от подобни санкции може да пострада Великобритания, посочва вестникът.

Въпреки всичко ЕС никога няма да забрани вноса на руски газ и нефт, както се случи с Ирак, защото това би означавало рязък скок на цените на нефта и спад на световната икономика, пише изданието.

В същото време обаче американският президент Барак Обама обяви, че санкциите ще имат невиждан ефект върху руската икономика.

Новите санкции са знак за Русия за това, че търпението на САЩ и ЕС се изчерпва. Това обаче не е нова Студена война. Какво е това е много специфичен въпрос, свързан с нежеланието на Москва да признае, че Украйна може да начертае своя собствен път, посочи Обама.

Американският сенатор Марко Рубио обяви, че се надява да се окаже повече помощ на Киев, в това число и военна. Засега обаче Обама не е склонен на тази стъпка, написа Reuters.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови