Страните от ЕС се споразумяха за новите санкции срещу Русия

OFFNews 29 юли 2014 в 18:42 3263 7

Дипломатите от страните в ЕС постигнаха съгласие за новите санкции срещу Русия, съобщи Reuters, като се позова на свой източник сред дипломатите.

Санкциите ще засегнат четири области – петролната индустрия, отбраната, високите технологии и стоките с двойно значение.

Не се предвиждат ограничения на финансовите пазари, както се очакваше, съобщава дипломатът.

По всяка вероятност санкциите няма да засегнат съществуващи договори между Русия и страните членки.

Санкциите ще могат да бъдат преразгледани след 3 месеца.

Новите санкции срещу Русия се обсъждат в ЕС през последните няколко дни. Редица държави членки не бяха съгласни с новите санкции, които щяха да засегнат и техните икономики. След ескалирането на напрежението между ЕС и Русия след самолетната катастрофа на 17 юли обаче беше постигнат консенсус.

Засега не са обявени официално конкретните руски граждани и фирми, които ще бъдат включени в разширения списък със санкционирани. Според „Уолстрийт джърнал“ обаче сред санкционираните са две от най-големите държавни банки в Русия – Сбербанк и ВТБ.

Според изданието вече е договорено и кои лица и компании ще влязат в разширения списък със санкции, като този път в него ще бъдат включени и олигарси. Това са хора, фирми и организации, свързани с руския президент Владимир Путин.

Очаква се списъкът да бъде обявен официално в сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!