ЕС готви санкции срещу приближени на Путин

OFFNews 28 юли 2014 в 14:42 3199 5

Владимир Путин

Европейският съюз готви санкции срещу близки до руския президент Владимир Путин бизнесмени, съобщи AFP, позовавайки се на свои дипломатически източници.

Очаква се санкциите да засегнат бизнесмени, обвинени, че са подкрепяли дестабилизирането на Източна Украйна и анексирането на Крим или са се облагодетелствали от това.

Представители на страните членки на ЕС ще се съберат днес, за да обсъдят имената на руснаците, чиито имена ще бъдат прибавени към списъка със санкционирани.

В черния списък на ЕС за Русия вече присъстват имената на 87 души и 20 компании. Санкциите включват замразяване на банкови сметки в рамките на ЕС и забрана за пребиваване на територията на ЕС.

ЕС има нужда от неопровержими доказателства за участието на бизнесмените в събитията в Източна Украйна, за да ги включи в черния списък, тъй като всяко решение може да бъде атакувано в съда, обяснява източникът.

Засега не е ясно още колко души ще влязат в черния списък на ЕС.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров заяви, че санкциите рядко достигат своята цел и че Русия ще стане по-самостоятелна и по-уверена в своите сили.

Лавров допълни, че Русия не смята да отвръща на санкциите и че правителството се опитва да подходи към проблема с трезва глава.

Никой не може да се радва от влошаването на отношенията между партньори, които имат възможност да развиват взаимноизгодно партньорство на основата на баланс на интересите. Когато се налагат едностранно конюнктурни решения, носещи геополитически характер, никой няма да спечели, подчерта той.

Сигурен съм, че тези, които са принудени да вземат решенията за санкции, не изпитват никакъв възторг от това и биха искали да вземат други решения, категоричен е Лавров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!