Ердоган уволни прокурори, разследвали корупционния скандал в правителството

OFFNews 17 януари 2014 в 10:54 3805 2

Ердоган уволни прокурори, разследвали корупционния скандал в правителството
Ердоган уволни прокурори, разследвали корупционния скандал в правителството

След мащабната чистка в полицията турското правителство продължи чистката и в съдебната система, която започна, след като избухна антикорупционният скандал.

Общо 20 висши прокурори бяха отстранени от постовете им и изпратени на различни места далеч от мегаполиса. Това са прокурорите, по чието разпореждане започна корупционното разследване, което достигна до високите етажи на властта. Според проправителствените източници същите прокурори били свързани и с групировката на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, когото турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини, че е създал паралелни структури в държавата с цел да го свалят от власт.

Между отстранените висши магистрати са главният прокурор на Истанбул Туран Чолаккадъ и петима негови заместници. Отстранен бе и прокурорът Муаммер Аккаш, който на 25-и декември м.г. бе разпоредил да се разшири антикорупционното разследване с нова полицейска операция, както и да бъде призован за разпит и синът на турския премиер.

След отстраняването на прокурорите последва и отмяна на разпореждането за разширяване на антикорупционната операция, в рамките на която се предвиждаше да бъдат задържани още около 40 души. Отърва се от разследване и премиерският син Билял Ердоган.

Междувременно редица турски посланици, които участваха в годишна среща в Анкара, са изразили недоволство от заръката на турския премиер Ердоган, който им е препоръчал да разясняват, че организацията на Фетуллах Гюлен стои в основата на разследването по антикорупционния скандал, който засегна десетки известни личности, близки до премиера.

Миналата седмица читската на Ердоган помете 350 полицаи от турската столица Анкара. Част от тях бяха преназначени в други населени места.

Над 50 високопоставени чиновници, бизнесмени, депутати и синовете на трима вече бивши министри бяха задържани на 17 декември по подозрения в пране на пари, корупция при обществени търгове и контрабанда със злато. Ердоган определи процеса като "мръсен заговор", целящ свалянето му от власт, и се закани да не допуска хаос и да удържи ситуацията под контрол. Вследствие на скандала обаче той смени 10-ма свои министри или почти половината си кабинет.

Още веднага след арестите започнаха редица уволнения на високопоставени служители на правоохранителните органи. Сред тях бяха шефовете на звената за финансови престъпления, организирана престъпност, контрабанда, антитерористичното и звеното за публична сигурност, началникът на истанбулската полиция. Последваха освобождения и на следователи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!