Ердоган смени 10 министри заради корупционния скандал

OFFNews 26 декември 2013 в 11:29 3286 4

Турският премиер Ердоган няма намерение да подава оставка заради корупционния скандал, който тресе страната от две седмици
Турският премиер Ердоган няма намерение да подава оставка заради корупционния скандал, който тресе страната от две седмици

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган замени почти половината членове на кабинета си, след като трима ключови министри бяха принудени да подадат оставка заради разразилия се корупционен скандал. 

След мащабна акция на турската полиция, бяха задържани синовете на трима ключови министри в правителството на Ердоган - на вътрешните работи, на икономиката и на европейските въпроси. Действията на полицията последваха в резултат на двугодишно разследване за корупция и контрабанда на злато. В дома на сина на вътрешния министър Гюлер Муамер  бяха открити няколко сейфа и машина за броене на пари.

В отговор на операцията Ердоган отстрани висши полицаи, отговорни за провеждането на разследването, с мотива, че са извършили операцията без да информират началниците си.

Ердоган обяви в ефира на местна телевизия, че заменя въпросните трима министри, а също и министрите на правосъдието, транспорта, семейството, спорта и индустрията, и един от четиримата му вицепремиери. 

Разместването в правителството бе решено на среща на закрити врата с президента Абдуллах Гюл. 

Корупционният скандал бързо се превръща в голямо предизвикателство за 11-годишното управление на Ердоган в Турция, която е членка на НАТО и ключова развиваща се икономика, коментират чужди медии. Неговият имидж силно пострада през юни, когато той нареди потушаване на антиправителствените протести, предизвикани от плановете за премахване на парк в Истанбул. 

В сряда в Истанбул се проведе пореден протест с искане за оставката на Ердоган, но полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се около 5000 демонстранти. Протести е имало също в Анкара и Измир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови