Ердоган: Много скоро мирът ще бъде факт в цяла Сирия, бежанците ще се завърнат

Вилдан Байрямова Последна промяна на 28 януари 2019 в 13:42 1433 1

Реджеп Ердоган

Снимка АА

В близко време Турция ще осигури мира, безопасността и стабилността в районите на Сирия на изток от река Ефрат така, както направи това в други сирийски райони, заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той говори пред заседанието на хуманитарните структури на страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/ в Истанбул. Турският лидер посочи, че Анкара продължава да обсъжда темата за антитерористичната операция в източната част на Сирия със САЩ, Русия и други държави, които са дислоцирали военни контингенти в арабската република. 

„Преговорите с руската и американската страна преминаха възможно най-продуктивно. Покрай дипломатическите усилия ние завършихме подготовката за новата операция в Сирия“, съобщи президентът. Той отбеляза, че целта на Турция не е само защитата на националната сигурност на страната, но и гарантиране на териториалната цялост на Сирия.

Ердоган увери, че Анкара ще унищожи терористичните отряди на Ислямска държава, които „бяха специално оставени в региона, за да създадат заплаха за сигурността на Турция“. Освен това ще бъдат ликвидирани и терористите, обучени за борба с Турция, подчерта той. Президентът подчерта, че според статистиката на ООН Турция до днес е похарчила 35 млрд. долара за нуждите на бежанците, в това число за 4-те милиона сирийци, намиращи се на турска територия. „ЕС обеща финансова подкрепа, но не направи нищо. За съжаление, Върховният комисариат за бежанците при ООН се включва със символични суми и те не постъпват в републиканския ни бюджет“, посочи Ердоган.

Той отбеляза, че в основата на многото проблеми в съвременния свят не е недостатъкът на финансови средства, а дефицитът на състраданието и милосърдието. Ердоган подчерта, че Турция прави всичко възможно не само за унищожаването на терористичните организации, на и за ликвидирането на последствията от хуманитарните кризи, възникнали в резултат от въоръжени конфликти.

Според него, през последните 2,5 г. ислямският свят се е сблъскал с много кризисни събития. „Мюсюлманските страни в повечето от случаите не успяват ефективно и успешно да се борят с кризите. От всички краища на ислямския свят се чуват призиви за помощ“, посочи Ердоган. Той за пореден път отправи критики към западните държави, които разбрали, че „заплахата от ислямския тероризъм действително съществува, но само когато са пострадали от терористичните актове на собствена територия“. Западните страни избраха да се борят с Ислямска държава, за съжаление, чрез въоръжаването на друга терористична организация, посочи турският лидер, като визира кюрдската ПКК и въоръжените й клонове в Сирия и Ирак. Ердоган подчерта още, че след новата военна операция и създаването на зоната за сигурност по границата със Сирия, 4 милиона сирийски бежанци ще се завърнат по домовете си. Броят на завърналите се към момента е около 300 000 души.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

1

Hissarion

28.01 2019 в 14:27

Те турците и у нас така донесоха един голям мир и спокойствие половин век, чак едва се разделихме с тях.