Емирът на Катар абдикира

Елица Мартинова 25 юни 2013 в 11:07 3125 0

Емир Хамад бин Халифа ал Тани, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Емир Хамад бин Халифа ал Тани, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал Тани обяви, че се оттегля от властта, за да предаде управлението на страната в ръцете на сина си – шейх Тамим.

„Дойде времето да се отвори нов страница в пътуването на нашата страна, в която ще има ново поколение, което ще носи отговорностите...с техните иновативни идеи. Обръщам се към вас, за да ви уведомя, че аз ще предавам властта на шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Напълно съм уверен, че той е квалифициран за отговорностите и че заслужава доверие. Бог ми е свидетел, че не съм искал властта сама за себе си и не съм се стремил към нея по лични причини", заяви в 7-минутна реч шейх Хамад.

Западните анализатори коментират, че това е рядка стъпка в Арабския свят, където властта почти никога не се предава доброволно.

61-годишният Хамад бин Халифа Ал Тани управлява Катар 18 години. През 1995 г. той отхвърли управлението на баща си по безкръвен начин.

По времето на шейх Хамад малката, но богата страна Катар играеше ключова роля в процесите на т. нар. „Арабска пролет“. През 2011 г. той подкрепи бунтовниците, които въстанаха срещу управлението на Муамар Кадафи в Либия. В момента страната подкрепя и бунтовете в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови