Експерт: За катастрофата на А 320 са виновни хакери, а не Лубиц

Ивелина Ватова 16 април 2015 в 17:56 22561 18

Снимка ЕПА

Авиационният експерт Мат Андерсън направи гръмко предположение за причините за авиокатастрофата във Франция на 24 март тази година, съобщава vesti.ru. 

В писмо до редакцията на вестник „Файненшъл Таймс“ Андерсън, който е шеф на американската авиокомпания Indigo Aerospace, твърди, че виновници за катастрофата може да са хакери, а не вторият пилот Андреас Лубиц. 

Експертът твърди, че бордовият компютър би могъл да бъде повреден малко преди самата катастрофа. Според официалната версия на разследващите Лубиц съвсем съзнателно е започнал да снижава самолета в планинската местност и това довело до сблъсъка.

Според Мат Андерсън биха могли да съществуват много причини за подобно действие от страна на пилота. В това число и заразяване на навигационната система от вирусна програма или друга външна намеса.

„Това е една от причините, заради които военните и правителствените самолети имат специална защита. Гражданският авиофлот не притежава подобна защита“, пише Андерсън. Той е на мнение, че преди да се обвинява в каквото и да било вторият пилот, трябва да се изчакат резултатите от разследването.

Андерсън не е единственият експерт, който допуска версията за хакерска намеса. Бившият летец Джей Ролинс обяви същата хипотеза. По американския телевизионен канал MSNBC той е заявил: "Самолети от подобен тип са високо компютъризирани. Има една вероятност, която никой не отчита. За мен е интересно дали това би могло да се окаже хакерска атака?“

Преди това европейските медии разпространиха друго предположение за трагедията. Има сведения, че малко преди катастрофата Андреас Лубиц е търсил в Интернет информация за разхлабващи и диуретични средства. Не е изключено да е поставил подобен препарат в кафето на командира, за да го принуди да отиде до тоалетната. Така Лубиц щял да остане сам в пилотската кабина. Тази версия обаче не е потвърдена. Германските власти потвърждават единствено информацията, че вторият пилот се е интересувал от данни за самоубийство и как би могъл да блокира вратата на пилотската кабина.

Еърбъсът A320, изпълняващ полет от Барселона до Дюселдорф, се разби в Алпите, в югоизточната част на Франция на 24 март тази година. На борда му имаше 150 души. Всички те загинаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!