ЕК започва наказателна процедура срещу Унгария заради университета на Сорос

OFFNews 26 април 2017 в 15:15 4166 4

Европейската комисия обяви, че предприема първата стъпка по откриването на наказателна процедура срещу Унгария заради приетите промени в закона за висшето образование, заради които може да бъде закрит Централноевропейския университет в Будапеща.

Новият закон изисква отнемане на лиценза на чуждите университети, които нямат кампус в страните, от които произхождат.

Централноевропейския университет е основан през 1991 година от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос. В него се обучават 1400 души от над 100 страни.

Комисията съобщи, че по въпроса с миграцията засега ще остане в диалог с унгарските власти и няма да предприеме наказания, въпреки че Унгария отказва да изпълни квотите за разселването на мигранти.

По-късно днес ЕК ще оповести отговори по темата за предвиденото от унгарското правителство допитване в кампанията "Спри Брюксел". Целта е да бъдат опровергани подвеждащи твърдения за решенията, приемани от институциите на ЕС, които трябва да бъдат прилагани от държавите в Общността, съобщи БТА.

ЕК съобщи още, че ще следи развитието на въпроса, свързан с унгарското законодателство за регистрацията на неправителствените организации. Комисията отбеляза, че развитието на темата с предприетата днес наказателна процедура ще зависи от отговорите, които се очакват от унгарските власти.

Темата за Унгария ще бъде обсъдена днес следобед на пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел, в присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

26.04 2017 в 16:08

Значи оня пияница Юнкер се среща с Сорос, в качеството на незнайно какъв експерт, за да обсъждат лични въпроси относно частно учебно заведение, в суверенна държава, и да дават наклон на вътрешното законодателство вследствие въпросната среща... Значи това демократите и либералите са най-долната сган срещана по земята, ще забраняват социализма, понеже бил тоталитарен, прекалено много държавна намеса, ще принуждават цели народи да се борят със свободната пазарна икономика на корпоративните хегемони, но когато става въпрос за техните интереси , бюрократичната намеса със санкции, ембаргота наказания, квоти, е дори желана .......
Смърт за Фашисткия Европейски Съюз......