ЕК ще подкрепи европейския военно-промишлен комплекс за да задоволи нуждите на Украйна от боеприпаси

OFFNews 15 март 2023 в 17:45 1658 0

Снимка Michael S. Williamson/The Washington Post via Getty Images)

Фабриката за бомби Scranton в Пенсилвания, САЩ произвежда снаряди, предназначени за Украйна. Очаква се европейският военно-промишлен комплекс също да увеличи производството на боеприпаси за Киев.

Европейската комисия изрази днес готовност да подкрепи европейския военнопромишлен комплекс, за да се посрещнат нуждите на Украйна от боеприпаси. Киев съобщи, че има нужда от постоянни доставки на 155-милиметрови снаряди, уточни еврокомисарят Марейд Макгинес в изказване пред Европейския парламент в Страсбург.

По нейни думи в ЕС 15 дружества в 11 държави произвеждат такива боеприпаси и еврокомисарят Тиери Бретон е предприел срещи с всички тези фирми, за да се установи какво е необходимо, за да повишат производството.

Макгинес поясни, че ЕК може да насочи 500 милиона евро за увеличаване на производството на боеприпаси за посрещане на нуждите на ЕС и на Украйна. ЕС разполага с големи възможности за производство на 155-милиметрови снаряди, стремим се да намалим времето за производство и да увеличим произвежданите обеми, уточни еврокомисарят.

Необходим е бърз и съгласуван европейски отговор, трябва незабавно да се предоставят боеприпаси от наличните запаси, да се направят големи поръчки към европейския военнопромишлен комплекс за задоволяването на нуждите, както и бързо да бъдат развити допълнителни мощности за производство, обобщи Макгинес. Еврокомисарят допълни, че в последната година ЕС е осигурил за Украйна военна помощ за над 12 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!