Египетското разузнаване неведнъж предупредило Израел, че се готви ''нещо голямо''

OFFNews 09 октомври 2023 в 11:28 8821 0

Израел

Снимка Getty Images

Израелски войници патрулират по улиците в търсене на бойци на Хамас на 8 октомври 2023 г.

Египетското разузнаване неведнъж е предупреждавало Израел, че се готви "нещо голямо", пише днес новинарското издание Times of Israel, като се позовава на анонимен източник от разузнаването.

Египет често е влизал в роля на посредник между Израел и "Хамас".

Според същия източник израелските власти са били съсредоточени върху ситуацията на Западния бряг и са подценили заплахата от Газа.

Правителството на Бенямин Нетаняху е съставено от поддръжници на еврейските заселници на Западния бряг, които поискаха репресии в сферата на сигурността в резултат на нарастващата вълна от насилие там през последните 18 месеца, пише Time of Israel.

"Предупредихме ги, че предстои експлозия на ситуацията, и то много скоро, и тя ще бъде голяма. Но те подцениха тези предупреждения", казва служителят, който говори при условие на анонимност, защото не е упълномощен да обсъжда съдържанието на чувствителни разузнавателни дискусии с медиите, посочва изданието.

В събота палестинската групировка "Хамас" предприе най-голямата изненадваща атака от Газа към Израел, като изпрати по суша хиляди ракети и неизвестен брой бойци, които стреляха и отвличаха израелци в общини близо до границата с Газа. Жертвите от израелска страна страна са над 800, има много ранени и цивилни, взети за заложници. Около 400 са жертвите в Газа в резултат на израелския отговор на атаката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика