Египетският президент ни обеща, че страната му ще спира нелегалните миграционни потоци към Европа

OFFNews 26 март 2019 в 20:03 2243 0

Снимка president.bg

България и Египет са в близост до регион, обхванат от продължителна криза, и са естествени съюзници в усилията си за укрепване на стабилността в Близкия Изток и в борбата с организираната престъпност, нелегалната миграция, радикализацията и тероризма.

Това е позицията, около която се обединиха президентите Румен Радев и Абдел Фатах ас-Сиси. Двамата се срещнаха днес в Кайро.

Българският държавен глава е на официално посещение в Арабска република Египет по покана на своя колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Като една от най-близките държави от ЕС до Египет, България ще продължи да работи гласът на страните от региона и на Египет да бъде чут по-силно в Европа, защото от ситуацията в Близкия изток и Северна Африка зависи стабилността и сигурността на самия Европейски съюз, подчерта Румен Радев.

Абдел Фатах ас-Сиси заяви, че Египет ще продължи да предотвратява трафика на хора и добави, че през последните месеци ефективно са пресечени всички нелегални миграционни потоци към Европа от територията на страната.

На срещата е изразен взаимен интерес към задълбочаване на двустранното сътрудничеството в отбраната, сигурността и в областта на военното обучение. 

Двустранният стокооборот между България и Египет достига 1 млрд. щатски долара годишно.

На срещата е обсъдено по-активното взаимодействие в рамките на смесената комисия за сътрудничество, както и създаването на Българо-египетски бизнес съвет, който да подкрепя деловите среди за реализацията на проекти от общ интерес.

По-активното партньорство в областта на въздушния и на морския транспорт също е инвестиция в разширяването на връзките между бизнеса и за насърчаването на културния обмен и туризма, посочи още българският президент.

Специално в сферата на туризма и България, и Египет има много какво да предложат, но и много какво да научат един от друг, заяви Румен Радев и покани Абдел Фатах ас-Сиси да посети страната ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови