Една година от атентата на Бостънския маратон

OFFNews 15 април 2014 в 17:44 12696 1

Снимка BostonGlobe

Терористичен акт на маратон в Бостън уби трима и рани над 260 души.

САЩ почитат една година от бомбения атентат по време на Бостънския маратон, отнел живота на трима души и оставил близо 260 души с тежки наранявания, съобщава агенция ИТАР-ТАСС.

На 15 април 2013 г., малко преди финала на ежегодния Бостънски маратон, избухват две бомби, направени от тенджери под налягане, пълни с пирони и болтове.

Дни по-късно американските власти разпространяват снимки на заподозрените за атентата.

Обвинени са Джохар А. Царнаев и Тамерлан Царнаев - братя от чеченски произход, и двамата легални емигранти в САЩ.

Непосредствено след разобличаването на самоличността на атентаторите, Тамерлан бе убит в полицейска престрелка, а Джохар арестуван в предградие на Бостън.

Срещу него са повдигнати обвинения за използване на оръжия за масово унищожение. По време на разпитите Джохар признава, че инициатор на бомбения атентат е брат му Тамерлан, но отказва да потвърди вината си по 30-те повдигнати обвинения.

20-годишният Джохар Царнев е заплашен от смъртна присъда. Съдът ще заседава на 3 ноември. 

Властите арестуват и трима други замесени в Бостънския атентат - двама казахстанци и един американски гражданин. И тримата са били съквартиранти на Джохар в общежитията на Бостънския университет.

Церемонията в памет на жертвите и ранените ще се проведе в центъра на града. В нея ще вземат участие вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, кметът на Бостън Мартин Уолш, губернаторът на щата Масачузетс Девал Патрик, както и роднини на загиналите и пострадали в атентата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови