Двама белгийски министри подадоха оставки след атентата, премиерът ги отхвърли

OFFNews 24 март 2016 в 15:41 3704 4

Снимка Reuters

Ян Ямбон

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на Белгия - Ян Ямбон и Коен Генс, подадоха оставки след твърдения, че пропуски на властите са позволили атентатите в Брюксел, при които загинаха над 30 души, а стотици бяха ранени.

Последните критики срещу правителството бяха отправени, след като турският президент Реджеп Ердоган обяви, че един от извършителите на атентата е бил задържан през юни 2015 г. в Газиантеп (Югоизточна Турция) и върнат в Белгия. Анкара предупредила Брюксел, че заподозреният Брахим ел Бакрауи е джихадист, но в Белгия не намерили доказателства за това и той бил пуснат под гаранция. 

Можете да зададете въпроса как някой е бил пуснат толкова рано и че сме изпуснали възможността да го заловим, когато е бил в Турция. Разбирам въпросите. При тези обстоятелства беше редно да поема политическата отговорност, заяви вътрешният министър Ямбон.

Белгийският премиер Шарл Мишел обаче не е приел оставките на Ян Ямбон и Коен Генс, тъй като по думите му сега правителството трябва да остане сплотено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!