Днес и утре без достъп на медиите се решава съдбата на Асанж

Джулиан Асанж се разболя преди изслушването за екстрадицията си в САЩ

OFFNews 20 февруари 2024 в 16:35 2164 1

Снимка Getty Images

Основателят на платформата Wikileaks Джулиан Асанж се разболя и не можа да се яви пред съда в Лондон днес. Днес трябваше да се състои първото изслушване по окончателното му обжалване на екстрадицията му от Великобритания в САЩ, съобщи адвокатът му, предаде Ройтерс.

52-годишният Асанж прекара седем години, укривайки се от властите, в посолството на Еквадор в британската столица, преди да бъде изведен от там и пратен в затвора. От април 2019 г. той е държан в строго охранявания затвор "Белмарш" в Югоизточен Лондон.

Днес трябваше да е първият ден от последното изслушване на Джулиан Асанж относно екстрадицията му в САЩ. Екстрадицията на Асанж беше постановена заради повдигнати обвинения по закона за шпионажа. Изслушването във Върховния съд на Обединеното кралство ще продължи и утре.

Съпругата му Стела предупреди миналата седмица, че Джилуан ще умре, ако бъде преместен в САЩ. Тя заяви, че здравословното му състояние се влошава както психически, така и физически. "Животът му е изложен на риск във всеки един ден, прекаран в затвора", предупреди тя.

В САЩ го грозят 175 години затвор за публикуване на доказателства за военни престъпления, убийства на цивилни и журналисти по време на войните в Афганистан и Ирак, престъпления на САЩ в затвора Гуантанамо, както и изобличени стотици корупционни практики на САЩ и други страни по света и финансови престъпления на различни големи компании.

Журналистите не са допуснати в малката зала, в която се провежда делото. След проверки, допуснатите журналисти са настанени в стая, където могат да гледат живо излъчване на делото. Там, обаче, има предаване единствено на видео, звук няма, така че никой от наблюдаващите журналисти не успява да се информира какво се случва.

Единственият допуснат като независим наблюдател по време на изслушването на Асанж е представителка на международната организация "Репортери без граници". По нейни думи, организацията ѝ има богат опит в много страни по света, но никога не са ставали свидетели на подобно отношение и недемократичен процес.

Изслушването е поискано от защитата на Асанж. Те настояват, че съдът трябва да вземе предвид доказателствата в независимото разследване, публикувано в Yahoo!, изобличаващо опит на ЦРУ да убие Асанж по време на престоя му в Посолството на Еквадор. Разследването се позовава на редица свидетелства на високопоставени служители в правителството на САЩ, които разказват за подобен опит.

Според адвокатите на Асанж е ключово това разследване да бъде взето предвид при решението за екстрадацията, тъй като ако държавната агенция ЦРУ е решила да посегне на живота на журналиста, то животът на Асанж ще бъде в непосредствена опасност ако бъде предаден на американските власти.

Всички документи, с които Wikileaks разполага относно войните в Афганистан и Ирак, са публикувани в съвместна кампания между Wikileaks, The New York Times и The Guardian.

Защитата на Асанж предупреждава:

"Прецедентът издател като Асанж, австралийски гражданин, да бъде преследван и осъден в САЩ за публикуване на истината, е заплаха срещу свободата на словото навсякъде по света, както и свободата на всички ни като цяло."

Емблематичното видео, Colateral murder, публикувано от Wikileaks, показващо американски войници, които разстрелват цивилни, сред които и журналисти по време на войната в Ирак:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!