Диктаторски подаръци. Путин подари хеликоптер Ми-38 на президента на Зимбабве

OFFNews 27 юли 2023 в 21:24 3397 0

Снимка Министерство на информацията на Зимбабве

Руският президент Владимир Путин е подарил на колегата си от Зимбамбве и бивша дясна ръка на диктатора Робърт Мугабе Емерсън Мнангагве, наричан заради жестокия си нрав Крокодила хеликоптер. За подаръка се похвали Министерството на информацията на Зимбабве в профила на ведомството в блокирания в Русия Туитър.

Според съобщението на африканците машината скоро ще бъде доставена в Зимбабве, пише и ТАСС. Разпространените снимки показват хеликоптер от флотата на руската президентска администрация Ми-38, който вече е декориран със знамето на Зимбабве и с нов регистрационен номер.

Вероятно подаръкът трябва да насърчи Емерсън Мнангагве да купи за страната си допълнителен брой руски хеликоптери. За такова намерение е споменал министърът на външните работи и на международната търговия на Зимбабве Фредерик Шава, според когото страната му разглежда възможността да купи машини от Русия.

Кремълският подарък се превърна в новина за руските медии и се наложи говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков да обяснява пред РИА Новости, че "това било миналата година" - хеликоптерът за който порано беше съобщено от зимбабвийска страна, че е подарен на Крокодила, всъщност му е бил даден още миналата година. Двамата автократи са се срещнали в Санкт Петербург днес в рамките на срещата на върха Русия - Африка, на която повечето африкански лидери не пристигнаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!