Десетки хиляди бягат от Судан, убит е египетски дипломат

OFFNews 25 април 2023 в 07:50 2351 0

Судан

Снимка БТА/АР

Монахиня, последвана от войници на италианската армия, слиза от самолет на военновъздушните сили, превозващ италиански граждани, евакуирани от Судан

Египетският помощник военен аташе е бил убит от паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), докато е пътувал с колата си в столицата Хартум, заяви суданската армия, цитирана от Ройтерс. 

Десетки хиляди суданци бягат по суша в съседните страни, рискувайки живота си, докато чуждестранните правителства продължават да евакуират гражданите си, предаде ДПА. Те се спасяват от районите на сраженията в Чад, Египет и Южен Судан, хиляди бежанци се събират и на границата с Етиопия, информира Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, цитирана от БТА. 

Какво се случва в Судан и защо то има значение за останалия свят

Сраженията в Хартум продължават, а въздушни удари има и по съседния град Омдурман, и по предградието Калакла, където са срутили няколко жилищни сгради. Под развалините има затрупани хора. Съобщава се за сражения и в района на Западен Дарфур. 

По данни на ООН от началото на конфликта са загинали най-малко 427 души, а 3700 са били ранени.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) са договорили 72-часово спиране на огъня, което влиза в сила в полунощ. "За да подкрепят продължително спиране на огъня САЩ ще координират усилията си с регионалните и международните партньори. Ще продължим да работим със суданските враждуващи фракции и с нашите партньори за постигане на споделената цел за връщане към цивилно управление в Судан", каза Блинкън.

Досегашните споразумения за прекратяване на огъня в Судан бяха многократно нарушавани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!