Десетки арестувани по време на шествие в Москва заради лозунги 'Путин е крадец'

OFFNews 04 ноември 2017 в 18:52 3348 0

Снимка РИА Новости

Руската полиция арестува десетки хора по време на традиционното годишно шествие в Москва на крайните националисти, повечето противници на президента Владимир Путин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Т. нар. Руски марш се провежда всяка година на 4 ноември - Ден на народното единство - празникът, на който Русия чества годишнина от прогонването на полските окупатори от Кремъл през 1612 г. В него участват националистически и крайнодесни групи. 

Демонстрацията беше разрешена от властите, но полицията забрани днес използването на подготвените плакати, защото сметна лозунгите за неуместни. Тази година демонстрантите скандираха антиправителствени лозунги като "Путин е крадец" и "Свобода на политзатворниците".

В шествието тази година се включиха близо 300 души. 

Според източник на ТАСС от органите на реда са арестувани 32-ма души - "за различни правонарушения, за нарушения на обществения ред".

Сред арестуваните са младежи, които отказали да се движат по разрешения маршрут и "направили опит да извършат провокация". 

Специализираният сайт ОВД-инфо съобщи за 41 арестувани, сред които бил и един от организаторите - Константин Филин.

Друг водач на националистите - Иван Белецки, написа във Фейсбук, че полицията е обискирала тази сутрин преди демонстрацията апартамента му в негово отсъствие.

"Ние сме срещу тиранията на окупационния путински режим, който не признаваме", заяви за АФП демонстрант, представил се като Артьом.

Откакто Путин се завърна в Кремъл през 2012 г., властите засилиха натиска върху националистическите среди - мнозина активисти в момента са в затвора или живеят в изгнание.

Основният критик на Владимир Путин - Алексей Навални, подкрепи някои възгледи, популярни сред националистите, и взе участие в техни шествия - за последен път през 2011 г., но впоследствие смекчи своя политически дискурс, допълва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков