Демонтират Паметника на дружбата в Киев, сменят имената на 460 улици

Красимир Крумов 26 април 2022 в 18:54 3366 2

Започна демонтажът на бронзовия паметник под Арката на дружбата в Киев, символизиращ „обединението на Украйна с Русия“. 

„Приятели, днес започна демонтажът, а до довечера планираме да го завършим и да премахнем бронзовата скулптура на двамат работници, монтирана в центъра на столицата през 1982 г. "за отбелязването на обединението на Украйна с Русия". Своето отношение към Украйна Русия „ознаменува“ с варварско желание да унищожи нашата държава и мирните украинци.“ – коментира началото на демонтажа кметът Кличко.

Видеокадри в социалните мрежи показаха как при опит композицията да бъде вдигната с кран се откъсва едната фигура и се търкаля няколко пъти по мраморната площадка в основата на композицията.

Кличко допълва, че общо киевските власти смятат да демонтират 60 паметника, барелефи и табели, свързани със СССР и Русия. До 1 май жителите на Киев имат възможност да обсъдят и нови имена за предложените за преименуване 460 улици.


Бронзовата скулптура с височина 6.20 метра, представляваща фигурите на руснак и украинец, е издигната през 1982 година - като част от обща монументална композиция заедно с Арката на Дружбата, превърнала се в един от символите на Киев за ознаменуването на 60-годишнината от създаването на СССР. При откриването в подножието на паметника има и надпис: "За ознаменуване на съединението на Русия и Украйна". 

Арката на Дружбата на народите ще бъде запазена, но ще бъде изменена символиката на „дъгата“ от титанови листове. В рамките на декомунизацията през 2016 година бе взето решение да бъде разрушена напълно, а на нейно място да бъде вдигнат паметник на загиналите при Донбас. През февруари 2017 година решението е отменено, тъй като събарянето на паметника е било финансово непосилно за Украйна. На 27 ноември 2018 година - с помощта на авто вишка - върху арката украински художници и правозащитници нарисуваха пукнатина и откриха полуофициално "Пукнатината на дружбата".

Сега, според идеята на Виталий Кличко, монументът ще бъде преименуван в Арка на Свободата на украинския народ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови