COVID тестовете на Джокович не са фалшифицирани, обяви сръбската прокуратура

Мая Младенова 03 февруари 2022 в 10:09 1734 1

Снимка Getty Images

Прокуратурата в Сърбия обяви, че няма доказателства COVID тестовете на Новак Джокович преди Откритото първенство на Австралия по тенис да са фалшифицирани.

В няколко чуждестранни медии, сред които Би Би Си и германският "Дер шпигел", се появи информация, че има съмнения в достоверността на тестовете. 

Световният номер 1 в тениса твърди, че е дал положителен резултат на тест на 16 декември. На тази база е поискал разрешение да влезе без ваксина в Австралия заради скорошното боледуване.

Проверката на цифровите данни за този тест обаче показва друго. Ако това се окаже вярно, може да възникнат нови визови проблеми за спортиста в Австралия, писа "Дер шпигел".

Прокуратурата сега съобщава, че здравното министерство на Сърбия е потвърдило автентичността на резултатите от тестовете на тенисиста. Проучена е електронната база данни и заключението е, че и положителният, и по-късният отрицателен резултат от 22 декември са автентични.

Германската група за дигитални изследвания zerforschung смята, че някои цифрови данни хвърлят съмнение върху достоверността на положителния тест. Сръбската система за тестване - както е обичайно за такива програми - дава идентификационен номер на всеки тест. Номерът на положителния тест на тенисиста, за който се твърди, че е взет на 16 декември, е 7371999. Но номерът на отрицателния тест от 22 декември има обаче e по-малък - с 50 000 позиции по-назад.

"Имаме основание да допуснем, че номерата се задават последователно", казва IT експерт от zerforschung. 

Данните са двата теста бяха представени от адвокатите на Джокович пред съда в Австралия, за да защитят правото му да запази визата си и да участва в първенството. В крайна сметка обаче съдът реши да анулира визата му и звездата напусна страната без да се включи в турнира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови