Четирима полицаи, заради които избухнаха безредици във Франция ще бъдат съдени

OFFNews 29 ноември 2020 в 16:57 3349 0

Снимка Aurelien Morissard/Xinhua/BTA

Вчера на протестите в Париж бяха запалени и коли.

Четирима полицаи, обвинени в побой над чернокож музикален продуцент - инцидент, причинил скандал във Франция, бяха предадени днес на правосъдието, информира Франс прес, като се позова на източник, близък до случая. Побоят беше един от поводите за избухването на протести в няколко френски градове вчера. 

Служителите на реда, поставени под стража в Генералната инспекция на националната полиция - т. нар. "полиция на полициите", са обект на започнало във вторник разследване във връзка с "умишлено насилие от страна на лице носител на публична власт" при утежняващи обстоятелства "расизъм" и "съставяне на документи с невярно съдържание".

"Тези полицаи не просто са допуснали гаф, те са престъпници, извършили тежки престъпления. Удряли са клиента ми многократно в продължение на почти седем минути", каза в петък адвокатът на продуцента Хафида ел Али пред телевизия Бе Еф Ем.

Видеозапис на насилието бе разпространен в социалните мрежи и предизвика силно обществено възмущение. Вътрешният министър Жералд Дарманен заяви, че ще поиска уволнение на полицаите, ако вината им се докаже.

Хиляди участваха вчера в демонстрации в цяла Франция срещу полицейското насилие  и спорен нов закон за сигурността, който според правителството има за цел да защити полицаите. Протести се проведоха в Париж, Страсбург, Марсилия и Лион. Изолирани сблъсъци със силите на реда избухнаха в Париж и бретанския град Рен.

В столицата демонстранти издигнаха барикади и замеряха полицаите с различни предмети. Полицията отвърна със сълзотворен газ и светошумови гранати. Сълзотворен газ беше използван и в Рен.

Във Франция напоследък имаше два примера за полицейска бруталност, привлекли общественото внимание. В понеделник полицаи агресивно евакуираха мигрантски лагер, а във вторник беше разпространено видео как полицаи бият чернокож музикален продуцент.

Същевременно проектозакон, ограничаващ правото на гражданите да заснемат полицаи на видеозаписи, стана повод за силно недоволство. Според правителството новият закон трябва да осигури по-добра защита на служителите на реда и да ограничи заснемането на полицейски операции. Според мнозина обаче проектозаконът застрашава свободата на медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!