След България, и в Чехия пробват руския сценарий "Викат Ви с призовки в армията"

Юлиуш Висожински 12 март 2015 в 15:21 10797 18

Комунистът Петър Цвалин, който твърди, че Чехия ще воюва с Русия.

В края на януари телевизията на "Атака" и Българската редакция на Радио "Гласът на Русия" лансираха версията "за опасността от въвличането на България във война на НАТО срещу Русия".

Най-силен пропаганден ефект в материалите и на двете медии постигна твърдението, че "в някои градове на България – София, Сливен, Шумен и други, младежи получили повиквателни със цел къде да се явят при обявяване на мобилизация в случай на военни действия".

Впоследствие от българското Министерство на отбраната излязоха със съобщение, че у нас не се мобилизират войски, нито тече подготовка за война срещу която и да е държава.

Централното военно окръжие и неговите структури в страната извършват периодично актуализация на списъците за окомплектоване и това е причината да са изпращани повиквателни заповеди до български граждани, които имат военна подготовка, съобщиха на 28 януари от МО.

Подобен пропаганден сценарий с разгръщане на истерията "народът ни е изправен пред война с Русия" тези дни се реализира и в Чехия.

Главно действащо лице в него е Петър Цвалин - член на областен комитет на Комунистическата партия на Чехия и Моравия, която разполага с 33 депутати в Долната камара на чешкия парламент и 3 евродепутати.

Той пише, че "мъжете и жените в Чешката република са изправени пред риска отново да застанат пред военните окръжия. Това предполага изменение в Закона за отбраната и се дължи на влошаването на състоянието на сигурността в Европа и необходимостта да се реагира бързо на потенциален конфликт. Или поне така твърдят някои". Това, дословно, са аргументите на комуниста.

Статията на Цвалин беше публикувана в няколко леви и ултралеви издания в Чехия.

В нея се посочва още: "Чешката република дълги години живееше в относително спокойствие. До момента, когато започнаха масовите протести на крайнодесните в Украйна, щедро спонсорирани от САЩ и ЕС. От момента, в който започнаха тези протести в Украйна, Външното ни министерство и нашето правителство подеха нападките към демократично избрания президент Виктор Янукович и Руската федерация, по-точно казано - към Владимир Путин. С подкрепата си за фашистките сили на Майдана чешкото правителство де факто подкрепя и войнствените тенденции по отношение на Руската федерация и Източна Украйна".

"Защо Чехия иска да участва във военната операция, която, с висока степен на вероятност, ще започнат украинското правителство и НАТО? Заради агресивността на НАТО сега може да се предполага, че чешките мъже и жени отново трябва да се явяват във военните окръжия" - спекулира Цвалин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!