Чешкият премиер се отказа от имунитета си, за да го разследват за измама

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2018 в 10:58 1879 0

Чешкият премиер Андрей Бабиш поиска от депутатите да снемат парламентарния му имунитет, за да може да бъде разследван по сигнали за измама. 

Бабиш се отказва от имунитета си в момент, в който се бори да спечели подкрепа за своето правителство на малцинството, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Полицията разследва дали Бабиш, който е вторият най-богат човек в Чехия, е получил незаконно субсидия от ЕС в размер на 2 милиона евро преди едно десетилетие чрез скриване на информация, че е собственик на ферма и на конферентен център. Бабиш отрича да е нарушил закона.

Премиерът отправи молбата си, преди да се яви на изслушване в парламентарна комисия, на което ще се реши дали да се препоръча снемане на имунитета му.

Парламентът ще възобнови и дебатите по вот на доверие на еднопартийното правителство на Бабиш, чиято партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) има 78 от 200 депутатски места.

Очаква се той да загуби вота, тъй като повечето други партии смятат, че не може ръководителят на правителството да е подследствен.

Бабиш увери, че неговата молба да бъде снет имунитетът му няма връзка с гласуването на доверие на кабинета му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови