Андрей Бабиш - чешкият Тръмп, който сяда на премиерския стол в Прага

Вероника Шербанова 24 октомври 2017 в 16:03 10627 1

Снимка ČTK

Милиардерът Андрей Бабиш спечели парламентарните избори в Чехия. Партията му АНО (Акция на недоволните граждани) зае първо място с 29,64% от гласовете – 78 места в чешкия парламент. 

Наричат Бабиш чешкия Берлускони и го сравняват с Доналд Тръмп. Бабиш е милиардер, по-богат от Тръмп, а съпругата му Моника, която е малко по-млада от Мелания, управлява фондацията, в която са всичките му пари. В Чехия Моника е смятана за модна икона. Тя е втората му жена и двамата имат две деца.

Опозицията го сравнява често и с бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Наричат го олигарх, който използва поста си за свои облаги. Самият Бабиш се противопоставя на сравнението с Берлускони, като посочва, че се бори срещу мафията, а не работи заедно с нея. 

Андрей Бабиш е роден в Словакия. Израства в семейството на чехословашки дипломат. Има подозрения, че е бил агент на комунистическите тайни служби, като беше обявен и предполагаемият му псевдоним - „Агент Буреш“. Данните обявява словашкият архив на чехословашката държавна сигурност. Милиардерът обаче отхвърля твърденията и смята, че е бил записан без знанието му. 

През 1978 г. Бабиш започва работа във външнотърговската компания “Петримекс”. През 1993 г. става шеф на нова дъщерна фирма на “Петримекс” – “Агроферт”, като постепенно поема пълния контрол над нея. Бабиш е категоричен, че е успял да направи това благодарение на “съученици” от Швейцария. Според мнозина обаче зад "мъглявото" обяснение стоят тъмни сделки, които са останали скрити от обществото.  

Днес милиардерът притежава и медии. Придобивките му включват 23 вестника и списания,сред които двата водещи ежедневника в страната, 3 малки телевизии и националното радио “Импулс”, което е с най-много
слушатели в страната. Той притежава и ресторанта “Палома” край Кан, Франция, който има две звезди на
“Мишлен”.

Богатството му според Forbes се оценява на 4,1 млрд. долара.

През 2011 г. Бабиш основава движението АНО (Акция на недоволните граждани). Проектът е замислен като един вид протестно движение, което успява да привлече на своя страна тези, които са разочаровани от досегашното управление на страната.

Постоянното споменаване на това, че е необходимо по-ефективно управление на страната, особено на фона на редица корупционни скандали, носи на Бабиш популярност сред хората.

Обещанието да управлява страната като бизнес от години е в политическата му програма. През това време обаче той така и не може да обясни какво точно означава това, като твърди, че се разбира от само себе си. 

Партията на Бабиш се явява на парламентарните избори в страната през 2013 г. и само две години след създаването си печели 18,65% от гласовете или 47 места в 200-местния чешки парламент. Партията влиза в управляващата коалиция и получава шест министерски поста. Самият Бабиш става министър на финансите и вицепремиер с ресор „Икономика“.

На 24 май Бабиш беше отстранен от поста заради подозрение в данъчни измами.

Чешките власти разследват вратичките в законодателството, които Бабиш е използвал, за да закупи облигации, които не се облагат с данъци, от фирмата си преди няколко години, както и европейските субсидии, дадени на компания, впоследствие придобита от него. Той отрича да е нарушавал закона и казва, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

През септември имунитетът му беше свален заради разследване срещу него за злоупотреба с еврофондове. Смята се, че с отклонените средства е построил ваканционното селище „Щъркелово гнездо“. Съпругата на Бабиш е сред основните обвиняеми по делото. Според разследващите тя е отклонявала средства заедно с брат си и други роднини.

След избирането на Бабиш разследването срещу него се прекратява, тъй като той отново има имунитет. Прокуратурата ще трябва да отправи ново искане към парламента за свалянето на имунитета му. 

Президентът Милош Земан защитава Бабиш от критиките срещу него и сравненията с Тръмп и Берлускони. Земан обяви, че ще даде на Бабиш мандат за съставяне на правителство, макар че все още не е ясно с кого ще се коалира милиардерът.

Земан го защитава и по въпроса за повдигнатите обвинения, които той също нарича политически мотивирани. 

Очакванията са, че победата на Андрей Бабиш може да означава промяна на международната политика на Чехия. Милиардерът е изразявал симпатии към Кремъл и е критикувал членството на Чехия в НАТО. Според други обаче Бабиш се води основно от собствените си интереси. 

Най-важното
Всички новини