Чехия на крачка да вдигне данъка на бирата

OFFNews 11 април 2023 в 16:40 1259 0

бира

Снимка Интернет

Чешката бира вероятно няма да запази цената си.

Чешкият финансов министър Збинек Станюра планира преразглеждане на нивата на данъка върху добавената стойност (ДДС), като се повиши облагането на някои стоки, сред които водата, бирата, отоплението и хотелските услуги, тъй като страната се стреми да намали бюджетния си дефицит, съобщи чешката държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

Реформите, които държавната телевизия окачестви като най-мащабните от 8 г., ще съчетаят настоящите две по-ниски ставки на ДДС от 10 и 15%, под една обща от 14 процента, а най-високото равнище от 21% ще бъде запазено.

Чрез реформите властите в Прага се надяват да съберат в хазната допълнително 24 милиарда крони (1,12 милиарда долара) през идната година, се посочва в доклад, публикуван снощи и включващ коментари на финансовия министър. Министерството на финансите не отговори на запитване за коментар от страна на Ройтерс.

Премиерът Петр Фиала обясни, че публикуваните в медиите планове не са окончателни.

"Аз лично ще обявя окончателните предложения по темата за намаляване на бюджетните дефицити (в резултат на експертни и политически дебати след около месец)", заяви Фиала.

"Нашата коалиция иска да намери потенциални икономии преди всичко от страна на държавата и едва след това (да се обърне към) джобовете на хората", обясни чешкият премиер.

Съгласно промените, които предстои да бъдат дискутирани от петпартийното дясноцентристко коалиционно правителство, услуги като временното настаняване, водоподаването, спортните и културни дейности, които в момента се облагат с по-ниски данъци, ще имат ДДС в размер на 21 процента.

Правителството търси около 70 милиарда крони под формата на бюджетни съкращения или увеличения на косвените данъци, за да намали дефицита през следващата година. За тази година страната заложи дефицит от 295 милиарда крони, докато инфлацията надхвърля 16 процента на годишна основа.

Дефицитът на централния държавен бюджет на Чехия трябва да намалее с 65 милиарда крони през 2023 г., въпреки че общият фискален дефицит се очаква да нарасне до 4,2 процента от брутния вътрешен продукт, оставайки над заложените от Европейския съюз ограничения, сочат заложените от финансовото министерство бюджетни параметри.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)