Quantcast

Чехия и Словакия не са съгласни България да притиска Македония за историята

Георги Савчев Последна промяна на 17 декември 2020 в 18:17 7657 0

Снимка EEAS

Заключенията за разширяването на ЕС в Западните Балкани, в които вчера бяха включени част от българските изисквания към Северна Македония, са отхвърлени днес от Чехия и Словакия.

В сряда германското председателство на Съвета на ЕС предложи чернова на документа, в която има препоръка Република Северна Македония да приключи с "погрешната интерпретация на историята" и да спазва Договора за приятелство с България.

В черновата се използва навсякъде пълното име - "Република Северна Македония", както настоява България, а не краткото "Северна Македония".

Чехия и Словакия обаче днес са отхвърлили така предложените заключения за разширяването на ЕС, защото са на мнение, че се правят прекалено много отстъпки за българските искания.

Съществуващият текст със заключенията предполага допълнителни усложнения по време на процеса на разширяване, заяви чешкият външен министър Томаш Петричек. Той подчерта, че Чехия "силно подкрепя процеса на разширяване".

Дипломатически източници твърдят пред македонската редакция на Радио Свободна Европа, че няколко страни членки на ЕС не са съгласни в официалните документи на съюза да се включват текстове с "исторически контекст", тъй като така се създава нов прецедент.

Официална София: Готови сме да чуем притесненията

Тази вечер българското външно министерство излезе с позиция, в която "изразява съжаление, че заключенията на Съвета на ЕС по Процеса на асоцииране и стабилизиране бяха неочаквано блокирани от две държави членки без обяснение по време на днешния Съвет на ЕС "Околна среда".

Готови сме да чуем притесненията, които са довели до това решение, и да продължим да полагаме усилия за постигане на консенсус по разширяването, гласи позицията на официална София.

"Ветото над заключенията на Съвета рискува да подкопае доверието в ЕС и препятства ЕС да изпрати тъй необходимите сигнали до Западните Балкани, за да стимулира извършването на необходимите реформи, които страните, желаещи да се присъединят, трябва да предприемат. Като една от държавите членки, подкрепящи разширяването, България би искала да окуражи Съвета да подходи конструктивно в настоящата ситуация, за да стане възможно приемането на заключенията по време на сегашното Председателство на Съвета на ЕС" - заявиха още от външното ни министерство.