Буря в небето: Турски пътнически самолет прелетя над Украйна за първи път от началото на войната

OFFNews 14 август 2023 в 19:45 28349 2

Снимка Flightradar24

Пътнически самолет с турска регистрация е прелетял за първи път от началото на войната през въздушното пространство на Украйна, съобщи норвежката телевизия NRK. Проследяването на полета с помощта на специализираните портали показва, че машината е преминала през забранената за полети зона в Украйна. От авиокомпанията BBN Airlines, която е собственик на Airbus A320 с борден знак TC-GMA само потвърдиха, че полетът е изменил първоначалния си маршрут.

Няколко туристи, пътуващи за лятната си почивка в Турция без тяхно знание и несъзнателно били вкарани във въздушното пространство на разкъсваната от войната Украйна. "Разбираме тревогите, които инцидентът поражда, и гарантираме, че ще предприемем активни действия за предотвратяване на подобни случаи", пише представител на BBN Airlines в имейл, цитиран от NRK.

Ларс Педер Хага от школата на шведските военновъздушни сили, нарича инцидента нещастен и казва, че обявяването на зона, забранена за полети там е направено по основателни причини.

Според известното към този момент, на 25 юли тази година Airbus A320-200 на BBN Airlines е пътувал към Анталия през Украйна. Машината, която може да събере до 180 пътници е изпълнявала чартърен полет с екипаж, нает от турските авиолинии Freebird. В 22:08 норвежко време самолетът излита от Гардемоен в Норвегия. Задаващата се буря по първоначално планирания маршрут принуждава екипажа да обмисли алтернативно трасе. Архивните данни за времето потвърждават наличието на буря в тази част на Европа по време на полета. След около два часа във въздуха, някъде към полунощ, капитанът на самолета променя маршрута и това го потвърждават от BBN Airlines, но без да казва, че полетът е извършен през Украйна. Само че остават следи във Flightradar24. Транспондерите на самолета очертават маршрута му.

Снимките от екрана на портала за проследяване на полети показват, че чартърният самолет е направил завой от североизточна Унгария към  забранената за полети зона над Украйна. След навлизането им в югозападна Украйна, нищо не подозиращите чартърни туристи са изкарали дълъг период от време в украинското въздушно пространство, преди самолетът да пресече границата с Румъния при окръг Сучава.

NRK е зададла няколко въпроса на Freebird Airlines, която е отговорният оператор за извършването на полета, в частност колко пътници е имало на борда на с амолета и дали пътниците и украинските власти са били уведомени за промяната в маршрута преди навлизането в украинско небе. Турската компания не е отговорила на журналистите по нито един от поставените въпроси. Отговори няма и от Министерството на отбраната и от Министерството на външщните работи на Украйна.

Норвежките журналисти обръщат внимание, че полетът е осъществен през нощта, когато през последните месеци се извършват масови ракетни атаки срещу украински цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!