Бунт на глада отложи референдума за свалянето на президента Мадуро

OFFNews 03 юни 2016 в 13:10 4857 5

Снимка Уики Медия

След сблъсъци в столицата Каракас Националната изборна комисия на Венецуела отмени заседанието, на което трябваше да се реши дали да се проведе референдумът за отстраняването на президента Николас Мадуро.

Опозицията във Венецуела призова протестиращите да запазят спокойствие, съобщава Ал Джазира.

Комисията трябваше да вземе решение дали да приеме или отхвърли петицията с 1,8 милиона подписа за провеждането на референдум за отстраняването от длъжност на Мадуро.  

Опонентите на президента твърдят, че ако референдумът не се проведе, кризата в страната ще се задълбочи и не е изключено сблъсъците да продължат.

Хесус Тореалба, говорител на опозицията, заяви, че не е насрочена нова дата за заседание на изборната комисия.

"Ще обявим пред народа стъпките, които ще предприемем в тази безпрецедентна ситуация. Призоваваме хората да запазят спокойствие", заяви Тореалба.

Прогнозата за икономиката на страната е тя да се смали със 7 процента тази година - с инфлация от 700 процента. 

Икономическата криза значително затруднява всекидневния живот на гражданите, които се сблъскват с хиперинфлация, недостиг на храна и лекарства и всекидневния прекъсвания на тока. Правителството е почти парализирано, криминални банди действат необезпокоявано в страната.

В четвъртък по улиците в Каракас излязоха протестиращи с искания за хранителни запаси. Протестът ескалира и се стигна до сблъсъци с полицията. Демонстрантите скандираха: "Без повече разговори. Искаме храна."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!