Малайзийски самолет с 300 души се разби в Украйна край руската граница

OFFNews 17 юли 2014 в 19:02 23103 44

Снимка wikipedia

Пътнически самолет Боинг 777 на малайзийските авиолинии катастрофира на територията на Украйна - на 60 километра от руската граница, съобщава Радио Голос России.

Боингът е паднал близо до град Шактарск в Донецка област, след като изчезнал от радара. Екипи на Бърза помощ са тръгнали към мястото на инцидента, съобщи източник на украинските сили за сигурност.

Предполага се, че на борда е имало 285 пътници и 15-членен екипаж и всички са загинали.

Боингът е изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур. От малайзийските авиолинии потвърдиха в социалната мрежа, че са изгубили контакт с полет MH17 от Амстердам.

Преди да навлезе във въздушното пространство на Русия самолетът започнал да се снижава, а по-късно е бил открит горящ на украинска територия, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според Ройтерс летателният апарат е бил ударен от ракета тип „земя-въздух”. Самолетът е паднал в Източна Украйна, където се водят сражения между украинската армия и проруски сепаратисти.

Местни жители пък твърдят, че видели в небето военен самолет малко преди боингът да се разбие.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че "не изключва" самолетът да е бил свален. Той припомни, че това е третият трагичен случай в последните дни след самолетите Ан-26 и Су-25 на украинските въоръжени сили, които били свалени от "територията на Русия".

"Подчертаваме, че украинските въоръжени сили не са извършвали изстрели, които са можели да достигнат мишени във въздуха", допълва украинският президент и изказа съболезнования на семействата на жертвите.

Украинските власти настояват за създаването на комисия с участието на специалисти от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) и на представители на Холандия и Малайзия, която да разследва трагедията със самолета.

В същото време Русия е отправила официално искане до Киев нейни екипи от Министерството на извънредните ситуации да прекосят границата и да помогнат в спасителните работи на местата, където са отломките от падналия малайзийски самолет.

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Гераштенко съобщи на страницата си във Фейсбук, че самолетът е бил свален от зенитно-ракетен комплекс "Бук".

По-късно обаче постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин опроверга подозренията, че самолетът е свален от руски изтребител.

Руският президент Владимир Путин излезе с изявление на сайта на Кремъл, в което изказва съболезнования на малайзийския премиер Наджиб Разак за трагедията със самолета, паднал на украинска територия. 

Руският държавен глава моли малайзийския си колега да предаде "искрените му думи на съчувствие и подкрепа на семействата и приятелите на жертвите"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!