Брюксел не хареса и унгарския кандидат за еврокомисар

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2019 в 18:57 1884 1

Унгарският кандидат за еврокомисар Оливер Вархей не можа да убеди днес евродепутатите от комисията по външни работи, че е подходящ за ресора „Съседство и разширяване“ в следващата Европейска комисия и ще трябва да отговори на допълнителни писмени въпроси, съобщи БНР.

Вархей заяви на днешното си изслушване, че няма да следва примера на унгарския премиер националист Виктор Орбан да успокои Брюксел за връзките на Будапеща с Русия и Турция. Той допълни, че ще действа независимо, ако бъде одобрен. 

Вархей подчерта, че искал началото на преговори за членство на Северна Македония и Албания да бъде одобрено преди срещата ЕС – Западни Балкани в Загреб следващия май, и размаха пръст на френския президент Еманюел Макрон, който блокира вземането на решение миналия месец.

Освен Вархей днес в Европарламента бяха изслушани и кандидатите на Румъния и Франция за следващата ЕК – Адина-Йоана Вълян (ресор „Транспорт“) и Тиери Бретон („Индустриална политика, вътрешен пазар, информационни технологии, отбрана и Космос“). Бретон и Вълян обаче са били одобрени. Срещу Вълян са гласували единствено зелените и евродепутатите от „Идентичност и демокрация“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови