След серия от неуспешни кандидатури Румъния най-после ще има еврокомисар

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2019 в 20:50 1889 0

Снимка wikimedia

Адина Вълян

След серия от неуспешни опити Румъния номинира двама кандидати за еврокомисари – евродепутатите Зигфрид Мурешан и Адина Вълян. 

След консултации с президента Клаус Йоханис заедно взехме решение да изпратим на председателя на Европейската комисия две предложения, съобщи румънският премиер Лудовик Орбан, който встъпи в длъжност в началото на тази седмица.

Отговорът, който днес вечерта дойде от Брюксел, изглежда обнадеждаващ - председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е приела номинацията на Адина Валян за еврокомисар по транспорта.

По неофициална информация с избора на Валян ще бъде спазен и обещания от Урсула фон дер Лайен принцип за полово равенство в новата ЕК.

51-годишната Адина Валян е евродепутат от Национално-либералната партия от 2007 г. Съпруга е на бившия лидер на партията Крин Антонеску, който беше председател на Сената в периода 2012-2014 г. и и.д. президент на Румъния в периода юли-август 2012 г.

До момента в Брюксел бяха отхърлени редица румънски номинации за еврокомисар: на Рована Плумб - заради конфликт на интереси, на бившите евродепутати Виктор Негреску и Дан Ника, на държавния секретар по европейските въпроси Габриела Чиот. 

Същевременно властта в Букурещ се смени - през октомври правителството на социалдемократите, начело с Виорика Дънчила, падна след вот на недоверие и нямаше право да преговаря с Брюксел. В понеделник правителството на малцинството на Лудовик Орбан получи вот на доверие в парламента и излъчи двете номинации.

Изслушването на румънския кандидат за еврокомисар ще е в комисията по транспорт на Европейския парламент на 14 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови