Британски военни подготвят ключови министерства за Брекзит без сделка

OFFNews 13 януари 2019 в 17:10 2105 0

Над десетина военни плановици са изпратени от британското министерство на отбраната в ключови министерства във връзка с подготовката на страната за излизане от ЕС, съобщава днес в. "Обзървър", цитиран от ДПА и БТА.

Шестима военни плановици са изпратени в правителствения секретариат, четирима в пограничната служба на страната, трима в министерството на външните работи и един в министерството на транспорта, уточнява изданието.

Запознати с въпроса казват, че някои министерства са поискали помощ с планирането за сценарий, при който Великобритания напуска Евросъюза без сделка.

Ако на 29 март страната излезе от ЕС без споразумение за търговията и границите, правилата на съюза няма вече да се прилагат за Великобритания, която също така няма да бъде обхваната от общите споразумения, като например общите правила за въздушния трафик или търговските споразумения с трети страни.

По-рано тази седмица министерството на транспорта изпробва неизползваемо летище като спешен паркинг за камиони, който да се използва в случай на хаос по границите. През декември министерството подписа споразумения на стойност 108 милиона британски лири (137 милиона долара) за допълнителни преминавания с ферибот за товарни превози.

Сухопътната граница със Северна Ирландия и Република Ирландия също ще представлява голям проблем, ако не се постигне споразумение. Усилията тази граница да остане отворена са един от акцентите на преговорите по Брекзит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови