Quantcast

Борис Немцов бил убит заради критики срещу исляма

OFFNews Последна промяна на 09 март 2015 в 15:44 6400 12

Снимка ЕПА/БГНЕС

Основният заподозрян за убийството на руския опозиционер Борис Немцов - чеченецът Заур Дадаев, е признал, че е участвал в убийството. 

В същото време президентът на Чечения Рамазан Кадиров обяви, че Дадаев е дълбоко вярващ мюсюлманин, който е бил потресен от това, че Немцов е подкрепил карикатурите за Пророка Мохамед във френското сатирично издание „Шарли Ебдо“.

Твърдо съм убеден, че Дадаев е искрено предан на Русия. Той е истински патриот, беше готов да даде живота си за Родината, написа в „Инстаграм“ Кадиров, като припомни, че Заур Дадаев е получил ордените за мъжество, заслуги и смелост.

Ако съдът потвърди вината му, с убийството на човек той е извършил тежко престъпление. Но той и крачка не може да е направил срещу Русия, заради която много години рискуваше собствения си живот, допълни Кадиров.

От своя страна, Илия Яшин, близък до убития и съпредседател на Руската републиканска партия, обяви твърденията, че Немцов е убит заради подкрепата си за карикатурите в "Шарли Ебдо", за  са опит за прикриване на политическо убийство. Според него убивцът може да бъде осъден, но поръчителят ще остане на свобода.

Другият главен заподозрян Анзор Губашев отрече да е взел участие в убийството на Немцов.

Останалите трима заподозрени в съучастие Шагит Губашев, Рамзан Бакхаев и Тамерзан Ешкерханов остават в ареста, съобщава Ню Йорк Таймс.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2015 в 12:08

БирникЪЪЪЪ,пелтечиш като чифтокопитно из форумите.Не знаеш ли какви специалисти разработват схемите.?Просто отделът за дезинформация се е наакал в случая.Подхвърля ни версията за непрофесионалист,за да пробута цялостната си версия,че от "патриотични " чувства чеченеца хей така плачейки от обида,избърсва сълзите,взема първият попаднал му (собственоръчен) пищак от масата и отива да го стрелне.Сърцераздирателен "патриотизъм".А камерите путлер наредил да ги спрат ,за да им почистят стъклата в продължение до...после расстрела..Светът повръща от тази гнусна страна и изстъпленията с политическите противници на режима.И за всички останали избити имате "версии".Нали.Не се съмнявам.

10.03 2015 в 09:55

Комична версия. :) Няма кого да заблудите, пияндурници!

09.03 2015 в 22:15

Ехх....аз залагах, че ще арестуват украински фашисти. Не познах! То бил руски патриот-чеченец. Явно дългата война стопля отношенията между воюващите народи, та чак и до обич към врага води.

09.03 2015 в 20:55

Бахти,поне нещо по-оригинално да бяха измислили-примерно бившето гадже на тая моделката, полудял от ревност че тя не искала да правят тройка с Немцов-нещо по-така деба, ми то-ислямисти.
Разочарован съм...

09.03 2015 в 20:45

колко удобно

09.03 2015 в 19:25

Каква изненада :) В руслямската държава това са симбиозите. А поръчителят официално ще остане неизвестен, както и в случая Политковская.

09.03 2015 в 17:42

Бирникъ колкото и интервюта на всякакви мърши да искараш остава големия въпрос:
ЗАЩО В НАЙ - ОХРАНЯВАНАТА ЧАСТ НА МОСКВА Е РАБОТЕЛА САМО ЕДНА КАМЕРА?
Може също да се попита какво прави снегорина там и защо никой не му обръща внимание след убийството?
Или от къде чеченците знаят че не работят камерите?

09.03 2015 в 17:10

СУПЕРКИЛЪРЪТ ЛЕША СОЛДАТ: В УБИЙСТВОТО НА БОРИС НЕМЦОВ НЕ Е ИМАЛО НИЩО СЛОЖНО. МНОГО ХОРА СМЯТАТ ПОЛИТИЦИТЕ ЗА НЕДОСЕГАЕМИ. НО ГОСПОД РАНО ИЛИ КЪСНО ИЗРАВНЯВА ВСИЧКИ!

Алексей Шерстобитов,Бившият килър Алексей Шерстобитов, отбиващ назакание за 12 убийства и покушения коментира убийството на Борис Немцов.

- Как смятате, доколко може да се каже, че убийството на Борис Немцов е било изпълнено професионално? В това отношение съществуват различни гледни точки.
- За съжаление разполагам с малко данни, но ще отбележа само онова, което за мен е очевидно: стрелецът не е мислел като човек, който постоянно се занимава с елиминиране, във всеки случай на сериозно равнище. Всеки от четящите, поставяйки се на мястото на стрелеца, трябва да си зададе въпроса: как мога да направя това с най-малка опасност за себе си? Отговорът винаги е на повърхността: да стрелям от възможно най-голямо разстояние. По всичко личи, че времето е било малко и не е било възможно да се подготви позицията. В такава ситуация има прост вариант, но той е и най-надежден – да се мине по предполагаемия маршрут, да се паркира, да се отвори малко прозорчето и да се чака, докато целта се приближи на нужното разстояние. Да се стреля, ако стрелецът е даже средняк, то ако не от 25, то от 15 м ще уцели главата. И спокойно ще се отдалечи, без да се освети. Това е само един от възможните варианти за развитие на събитията, изглеждащ много по-надеждно. Все пак, от шест изстрела прав с пистолет от няколко метра разстояние четири куршума са попаднали в целта, която е три пъти по-голяма от мишената при стандартни упражнения за стрелба, в която всеки уважаващ се военен или полицай няма да пропусне.
- В полза на версията, че убийците не са действали напълно професионално говори избора на боеприпаси: патрони калибър 9 мм от различни производители и от различни партиди през 80-те и 90-те години. Стреляли са, предполага се, с пистолет „Макаров“ или с пистолет „Иж“, газов, преработен за бойни муниции.
- Откъде знаете, че са стреляли с ПМ? Такива боеприпаси се използват и за друго оръжие – за АПС (автоматичен пистолет „Стечкин“). По-нататък, да се обърка следствието, използвайки различни патрони, но да се стреля с един пистолет, не е много умно. Този пистолет ще остави едни и същи следи от екстрактора и на гилзите, и на куршумите. Изобщо, глупаво е да се прави това, доколкото мунициите е било възможно да се проследят в съветско време. Сега следите на боеприпасите са толкова объркани, че тяхната маркировка едва ли ще помогне. Освен ако по време на съдебния процес в дома на (Кой знае?) предполагаемия убиец не намерят същите патрони. Подобно „събрано съчинение“ е само излишна улика. Друга работа е, ако човекът е събирал патроните един по един…
ЛЕША СОЛДАТ- Това признак за непрофесионализъм ли е?
- Професионалист с голям стаж винаги има избор на оръжие. В дадения случай избор очевидно не е имало.
- Какви са общите ви впечатления от случилото се?
— Лично на мен това ми напомня често срещан през 90-те години епизод, когато човек от вражеската бригада случайно са го срещнали на обществено място. Като правило, веднага звъняха на екип от изпълнители, който винаги е в готовност, посочвайки мястото. Пристигането ставаше за половин час, или за час. Дошлите чакаха команда по „наводка“. Да речем, когато двойката започва да плаща за вечерята, се дава сигнал за готовност и стрелците (или стрелецът) заемат позиция недалеч от колата, която вече, естествено, е известна. Това може да се провери по видеозаписите. В нашия случай може да е имало отбой и преориентиране в друга точка – към моста. Командата е дадена, мястото за изпълнението също е известно. На повечето от младежите покойният е непознат – възможно е да не са знаели в кого са стреляли. Отработили са го и са драснали.
- Как може да се обясни, че момичето, което е било с Немцов в момента на убийството, е останало живо?
— Много може да са причините. От засечка до объркване на стрелеца: свършил е работата и от страх, искайки да изчезне по-бързо, е избягал. Може да е нямал повече патрони! Сигурен в себе си стрелец, който държи оръжие със себе си по силата на служебните си задължения, едва ли би стрелял толкова пъти.
- Възможно ли е в дадения случай убиецът да е действал по собствена инициатива, от някакви свои лични съображения?
- Да, може да става дума за собствена инициатива. Не е изключено очевидката да скрива нещо. Може да се изяснят причините за това и да се очертае картина, която да има романтичен вектор. Да речем, момичето е предпочело друг. Отхвърленият, научавайки, се разстройва, разбира от нея, примерно, къде е, идва, осъзнавайки какво е загубил, прави каквото е направил. Може даже да не си е давал сметка, че е убил политик.
- Ако мотивът не е личен?
- Разберете правилно, професионалисти-самотници не съществуват, дори само за това, че няма кой да им даде поръчка: всяка нова поръчка е риск. Такива хора обикновено работят за някого, било то „бригада“, политик, високопоставено лице, партия или крупен бизнесмен. Ако си спомните и се вгледате, то ще видите, че такива хора се ползват или по своя необходимост, или, което е много по-рядко, ги отдават под наем, оставяйки ги, впрочем, под свое попечителство. Поръчителят във втория случай става зависим заради наличието (вече) на компрометираща информация за него. Може да се предположи (съдейки по дързостта и необмислеността) кавказки вариант. Тези момчета винаги използват първата удала им се възможност. Спомнете си как елиминират враговете си момчетата от Чечня – така, че всички да разберат: на нас ни е все едно, къде и как!
- Може ли убиецът по своя воля да избере мястото на престъплението да е мост буквално край стените на Кремъл, където има много видеонаблюдение и дежури Федералната служба за охрана, ако това не е уговорено от поръчителите като непременно условия за убийството?
- Избраното място за покушението е крайно неподходящо. Ако имате пред вид демонстративна екзекуция, то, вероятно, пред публика, т.е. в ресторанта, това би изглеждало по-ужасно. Да речем, на изхода. Или ако се използва по-мощно оръжие.
- А що се отнася до датата на убийството, в навечерието на опозиционна акция?
- Малко вероятно е, че убийството е свързано с предстоящия марш. Днес подобни сплашвания на никого не въздействат, а храна за обсъждане ще дадат. Според мен това не е политик, който може на нещо да повлияе. За него мнозина забравиха. Има достатъчно други на този небосклон, светещи по-ярко.
- Когато става дума за поръчка на фигура като Борис Немцов, може ли да се каже, че задачата се смята за особено сложна и отговорна?
- Простете, но в убийството на този човек не е имало нищо сложно. Той не се е криел, охрана не е имал, съзнавайки, че нищо не го заплашва. Политиците, разбира се, също са хора, точно от тук трябва да се започне. Много хора, забравяйки този малък нюанс, ги смятат (както, впрочем, и те самите) за недосегаеми. Но Господ рано или късно изравнява всички! В случая с убитите – едни и същи снимки, неудобни и некрасиви пози, винаги разкъсана риза, кръв и смърт, т.е. разделяне на душата и тялото.
- Мислите ли, че убийците вече не са живи?
- Смятам, че изпълнителят е жив и нищо не го заплашва.
- Следствието изказа предположение, че е била поставена задача не просто да бъде убит конкретно Немцов, а да се принесе „сакрална жертва“, за да се дестабилизира обстановката в страната. Характерът на убийството насочва ли към тази версия или напротив?
- По повод на дестабилизациятна в страната… Е, и без това е неспокойно. И, да речем, да се разстреля демонстрацията или да се удари ключова фигура сред политиците би било по-въздействащо, но на това никой няма да се реши, и слава богу! Мисля, че всичко е много по-прозаично.
- Защо при най-резонансните убийства по-често не се стига до поръчителя? Възможно ли е той да не бъде разкрит и сега, въпреки провокационността на престъплението?
- Вероятно за това, защото почти винаги и без това знаят (поръчителя), приемат това за вътрешна разправа. Този свят е толкова информативен, че поръчителите все още само се замислят, а които трябва, вече знаят как ще свърши това.

09.03 2015 в 16:40

хахахахахаааааааааааааааааххххх, пошъл, тъпичък виц

09.03 2015 в 16:19

хаха заради исляма ама друг път.
чиста проба активно мероприятие, на пияниците от севера ..