Ексклузивно Президентът връчи мандата на ИТН. Кандидатът за премиер е Пламен Николов (видео)

Борис Джонсън може да поиска нови избори, ако депутатите не одобрят Брекзит

OFFNews Последна промяна на 02 септември 2019 в 15:24 3152 0

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън е свикал заседание на кабинета за по-късно днес, на което може да поиска от депутатите да гласуват за нови избори, ако се обявят против правителството му по въпроса за Брекзит, съобщи политическият редактор на Би Би Си Лора Кюнсбърг, цитирана от БТА.

"Кабинетът е свикан за днес следобед. Има реална възможност Джонсън да внесе искане до депутатите да гласуват тази седмица за нови избори. Това би станало, ако бунтовниците прокарат закона, но не и ако загубят, разбира се", каза Кюнсбърг.

Разбунтували се депутати от управляващата партия и депутати от опозицията ще опитат да прокарат закон, изискващ премиерът да поиска ново отлагане на Брекзит, ако не постигне споразумение с ЕС, посочва Би Би Си.

Говорител на Джонсън каза, че ще е напълно неразумно британските депутати да се опитват да връзват ръцете на премиера при стремежа му да постигне ново споразумение за Брекзит с ЕС.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви, че иска нови избори и че партията му ще спре Брекзит без споразумение.

"Трябва да се обединим, за да спрем Брекзит без споразумение. Тази седмица може да е последният ни шанс. След това ни трябват нови общи избори. На тези избори Лейбъристката партия ще даде на хората възможността да си върнат контрола и да имат последната дума в публичен вот с подходящи варианти, включително възможността да останем в ЕС", каза Корбин в реч в Салфорд, Северна Англия.

"Вотът на недоверие е изцяло на масата. Ако имаме Брекзит без споразумение, ще гласуваме за оставане в ЕС, а ако е друг Брекзит, демократичните процеси в партията ни ще решат каква позиция да заемем", добави Корбин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови