Борел: EС изпраща на Украйна изтребители и смъртоносни оръжия за 450 млн. евро

Йорданка Веселинова 27 февруари 2022 в 23:04 11055 10

Снимка Архив

Европейският съюз ще снабди украинските войски със смъртоносни оръжия на стойност 450 милиона евро, съобщи върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

По-рано днес на съвместен брифинг Борел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщиха, че за първи път ЕС ще осигури средства, за да въоръжи трета страна, "страна, която е атакувана".  

На извънредно онлайн заседание външните министри на страните членки единодушно се съгласиха ЕС да изпрати смъртоносни оръжия на Украйна на стойност 450 млн. лв., заяви Борел.

Помощта ще бъде финансирана от Европейския инструмент за мир на ЕС (EPF).

Още 50 млн. лв. ще бъдат използвани за несмъртоносни оръжия. Страните членки, които не желаят да се включат в закупуването на тези оръжията, ще се включат за втория тип оръжия.

По неговите думи предстои утре финансовите министри на ЕС да заседават, за да преценят как да се изпълни днешното политическо решение за осигуряване на 450 милиона евро военна помощ за Украйна.

Полша се е съгласила оръжията да се транспонират през територията на страната.  

Освен това Борел съобщи, че Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват.

Той определи като "голяма безотговорност" изказването на Путин за привеждане на ядрените сили в "специален режим".

"Живеем в историческо време. Често с това определение се злоупотребява, но днес часът е такъв, защото за първи път след Втората световна война има нахлуване от военна сила в друга суверенна държава в нарушение на международния ред. А и защото европейците реагираха по начин, който изненада мнозина, особено руската страна. Може би днешната криза ще ни помогне да се придвижим напред. Това е решителен час за европейската история, страницата се обръща. Време е да действаме единно и бързо. Трябва да бъдем готови да защитим мира в Европа", призова Борел.

Само някои банки ще бъдат изключени от SWIFT системата, съобщи още той. Точният им брой ще стане ясен утре. По думите "Русия не може да бъде изязана с ножица от SWIFT системата".

Борел заяви, че ще бъдат замразени половината от  активите на Руската централна банка.

"Не можем да блокираме активите на Руската централна банка, които са в Москва или в Китай. През годините Русия насочва активите си към банки в страни, чиито активи ЕС не може да блокира. Русия се е подготвяла финансово за ситуация като тази."

Той допълни, че повечето от тези резерви не са в долари, а в евро и в юани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

28.02 2022 в 01:57

Значи руснаците придобиват правото да ви изпратят също толкова ракети.
Понеже не можело по пощата - ще долетят сами.

23293

6

Стефан

28.02 2022 в 00:50

А аз, като данъкоплатец, искам да разкарат слабоумните от ръководството на ЕС.

1031

5

Jar

28.02 2022 в 00:17

Искам си с водката от Кунчев. А Витанов да изчисли края на кютека.

23293

4

Стефан

27.02 2022 в 23:25

Верно е реално тъпо да четеш сайт, в който модератора пие по три дни.
А изкуфелият шеф на бандата, не си дава сметка, че светът вече не е негов.