Болшинството от унгарците - обратно на Орбан: Владимир Путин е военнопрестъпник

OFFNews 09 юни 2023 в 16:24 3119 0

Снимка Настоящее время

Въпреки проруската ориентация на Виктор Орбан, украинското общество не харесва Путин, а 52 процента го смятат за военнопрестъпник.

Мнозинството от унгарците (53 процента) са съгласни с твърдението, че Владимир Путин е военнопрестъпник, който извършва кланета в Украйна, според проучване на Policy Solutions, коментирано в петък от унгарския всекидневник "Непсава". „През първите шест месеца на войната имаше значителен спад в подкрепата за позицията, осъждаща руската агресия“, пише Policy Solutions в доклада си. Подчертава се, обаче, че пикът на унгарското противопоставяне на позицията на Запада е настъпил през есента на 2022 г. и сега мнозинството отново обвинява Путин за войната.

В същото време една четвърт от унгарците (26 процента) смятат, че сближаването с Русия е в интерес на страната. Както отбелязва центърът, процентът на онези, които са за сближаване с Русия, се е удвоил през последните две години. Въпреки това почти половината от населението (45%) все още отхвърля сътрудничеството с Русия , а 55% от анкетираните смятат, че Унгария принадлежи към Запада по отношение на ценностите и трябва да бъде там и в бъдеще. Спрямо 2021 г. броят на прозападно настроените унгарци се е увеличил с 9 процентни пункта.

Интересен факт е това, че мнозинството от населението (56 на сто) смята, че Унгария трябва да се примири с факта, че е малка страна, която не може да решава бъдещето на региона. Болшинство също така събира мнението, че Унгария трябва да бъде член на НАТО. Унгарците не харесват Владимир Путин, за когото цели 69 процента от анкетираните имат лошо мнение. Украинският президент Володимир Зеленски също се радва на ниска симпатия сред унгарците, пише "Непсава".

В рамките на изследването авторите му са търсили мнението на анкетираните за 17 държави, а резултатите от нагласите сочат, че унгарците най-вече биха поддържали тясно сътрудничество с Австрия (90 процента), с Германия (87 процента) и Хърватия (86 процента). На последните места са Китай, Южна Корея, Украйна и Русия. За най-голяма заплаха сред 17-те унгарците смятат Русия (47 на сто), Украйна (35 на сто), Китай (27 на сто) и САЩ (26 на сто).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!