Близки до Путин зоват за импийчмънт на Зеленски. Той закри телевизии, сеещи кремълска пропаганда

OFFNews 03 февруари 2021 в 12:25 2004 1

Украинската проруска партия „Опозиционна платформа - За живота“ инициира процедура по импийчмънт на президента Володимир Зеленски. Поводът е президентски указ за закриване на украински телевизионни канали, разпространяващи отровата на пропагандния апарат в Кремъл.

Съпредседателят на „Опозиционна платформа - За живота“ Вадим Рабинович заяви от трибуната на Върховната рада, че Зеленски е ударил в сърцето демокрацията и свободното слово. Народните представители от партията на Зеленски „Слуга на народа“ блокираха трибуната на парламента, както и входовете към пленарната зала. Напрежението във Върховната рада ескалира след указ на президента Зеленски, с който той въвежда в действие решение на Съвета за безопасност и отбрана за налагане на икономически санкции за 5 години против телевизионните канали "112 - Украина", "НюзУан" и "ЗИК".

Всички тези телевизии принадлежат на "Новини нюз медия - медиен холдинг" собственост на Виктор Медведчук, който е и ръководител на Политическия съвет на „Опозиционна платформа - За живота“.

Медведчук е приближен на отстранения през 2014-та година президент Виктор Янукович, както и личен приятел на руския президент Владимир Путин, който е кръстник на дъщеря му. Телевизионните канали, които притежава съвместно с олигарха Игор Коломойски, са обвинявани в разпространение на руска пропаганда и дезинформация, твърдят от президентската администрация в Киев.

В подписания снощи президентски указ санкциите предвиждат блокиране на активи, предотвратяване на изтегляне на капитали извън страната, преустановяване на изпълнението на икономически и финансови задължения, анулиране или преустановяване на лицензи. По този начин телевизиите нямат право да излъчват.

„Попадналите под санкциите телевизионни канали са се финансирали от Русия и са се занимавали с пропаганда“, заяви днес Володимир Зеленски.

„Опозиционна платформа - За живота“ има 44 депутати в 450-местния украински парламент, уточнява БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!