Благодарим, шефке: Християндемократите изпратиха Меркел на крака с аплодисменти

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2018 в 13:43 2772 1

Християндемократическата партия в Германия изпрати на крака и с продължителни аплодисменти дългогодишния си лидер Ангела Меркел. Овациите продължиха няколко минути, а част от делегатите на конгреса издигнаха плакати с надпис "Благодарим, шефке".

Преди повече от месец германският канцлер Ангела Меркел обяви решението си да не се кандидатира за лидер на Християндемократичния съюз на изборите за председател, които започнаха днес и ще продължат до събота.

Меркел е лидер на партията от 2000 година. Отказът ѝ от това да е председател на ХДС може да означава и че тя няма да бъде издигната за кандидат за канцлер на следващите избори, които би трябвало да се проведат през 2022 г.

"Изключително съм благодарна да председателствам партията вече 18 години - това е много време, през което ХДС имаше своите възходи и падения", заяви Меркел в началото на партийния конгрес в Хамбург.

Няколко кандидати изявиха желание да наследят Меркел. Един от фаворитите за председателското място е Анегрет Крамп-Каренбауер. Тя е близък приятел на дългогодишния канцлер, а понастоящем е генерален секретар на ХДС.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, който често критикува Меркел за водената от нея политика, е другият конкурент за лидерското ѝ място. На 38-годишна възраст обаче той е смятан за твърде млад, което ще го лиши от широка подкрепа.

Меркел взе решение да се оттегли като председател на ХДС, след като Християнсоциалният съюз, който управлява Бавария от 1950 г. насам, претърпя исторически удар на местните изборите през октомври.

През септември рейтингът на консервативния блок ХДС/ХСС начело с Ангела Меркел падна до 28%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови