Бившият редактор на News of the World отива в затвора за 18 месеца

OFFNews 04 юли 2014 в 14:39 3419 0

Бившият главен редактор на закрития таблоид News of the World Анди Колсън, който е бил и помощник на британския премиер Дейвид Камерън, беше осъден на 18 месеца затвор заради скандала с подслушване на телефони с цел намиране на истории за вестника.

Разкритието за подслушванията беше причина за затварянето на таблоида. Колсън е един от четиримата бивши журналисти на News of the World, които бяха осъдени от лондонския съд, съобщава Би Би Си.

Бившият редактор новини в изданието Грег Мискив и главният репортер Невил Търлнек получиха по шест месеца затвор, а журналистът Джеймс Уетруп - условна присъда.

Частният детектив Глен Мълкеър, който не е част от екипа на таблоида, също бе осъден на шест месеца условно. По-рано и четиримата се признаха за виновни по обвиненията.

Колсън от своя страна отрече всички обвинения срещу него, но бе признат за виновен в заговор за прихващане на гласови съобщения между 2000 и 2006 година. Адвокатът му твърдеше, че той не е знаел, че подслушването, което се е случвало докато е бил редактор, е незаконно.

Анди Колсън може да бъде пуснат под гаранция след девет месеца. Ако той извърши друго престъпление, ще бъде върнат в затвора. Той може да поиска да бъде пуснат по-рано под домашен арест, но няма гаранция, че молбата му ще бъде удовлетворена.

Други петима обвиняеми, включително бившия главен изпълнителен директор на изданието Ребека Брукс, бяха оправдани по всички обвинения миналата седмица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки